Två tamråttor på en fäll

Honor och Hanar

Först och främst ska råttor av olika kön hållas separerade om de inte är kastrerade. Vill du läsa om olika typer av kastrering så läs mer här! Om du inte planerar att ta kullar så är det en dålig idé att låta olika kön bo ihop. I värsta fall kan du få hundra råttor inom ett halvår. 

Om du inte kan bestämma dig för vilket kön du vill ha, eller har båda könen hemma, tänk på hur du placerar burarna. Har man både honråttor och hanråttor i samma rum kan hanarna bli mycket bråkiga med varandra. Att separera honråttor och hanråttor innebär två flockar och kräver dubbelt så mycket tid.

Du bör aldrig släppa ut hanar och honor samtidigt på samma yta. En parning tar enbart några sekunder!

I den här artikeln så beskrivs de generella skillnaderna mellan hon- och hanråttornas beteende samt utseende. Tänk på att varje individ är unik och behöver inte alls bete sig som beskrivet.

Honor

Beteende

Generellt så är honor mer aktiva, lekfulla och hittar även på mer bus. När honråttor är yngre så kan det vara svårt, nästintill omöjligt, att få dom att sitta stilla mer än några sekunder. Honorna generellt gillar äventyr, klättra, gräver, gnager, bygger bon, busar med varandra med mera. Om man inte har något emot att sitta och roa sig med att titta på hur dom far omkring så är honor något för dig.

Eftersom att honor är generellt mer aktiva så är det även enklare för dom att hålla sig i form. Då kan du även ge lite mer gott åt dom utan att oroa dig alltför mycket!

Utseende

Honor är mindre än hanar, har oftast en slankare kroppsform, mer graciösa i hur dom rör sig samt en mjukare/lenare päls. På slätpälsade honråttor kan även pälsen se glansigare ut än vad den är för slätpälsade hanar. När honråttor är fullvuxna så väger dom runt 300-500g. Dock så ska man inte stirra sig blind på siffrorna! Det du behöver tänka på är ifall råttan börjar se för rund ut eller kolla ifall roten av svansen känns rund om du tror råttan är för smal.

Brunst

Honor blir brunstiga (löper) var 3:e-5:e dag. Detta sker under ca 12 timmar innan ägglossning. Honor blir könsmogna när dom är runt 5 veckor gamla och fortsätter att brunsta tills dom är runt 18 månader. Då blir brunsten mer oregelbunden och tillslut så upphör den. När äldre honor har, som det ser ut, slutat brunstat har även en chans att att bli dräktig. Den äldre honan har dock en liten chans att ungarna utvecklas normalt. Vid några gånger så har man märkt att närvaron av en hane kan framkalla brunst hos honan.

När en hona är brunstig så finns det typiska beteenden som man kan märka av. Honan kan bli extra lättirriterad eller nervös. Ifall man stryker henne på ryggen, rumpa eller underlivet så kan hon stelna till, lyfta på rumpan samt böjer på ryggen. Vissa honor kan även vibrera med öronen! Ifall man inte märker något sånt själv så kan man ibland se hur andra honor jagar den brunstiga honor och rider henne. Detta beteende ska tillfredställa den brunstiga honan och hjälpa henne med sina känslor.

Hanar

Beteende

Hanar är generellt lugnare än honor. Även hanarna kan vara busiga speciellt när dom är unga. Generellt så brukar hanar att upskatta att ligga i människans knä och bli kliad. Ibland så kommer dom och sover på eller bredvid sin människa. När hanar närmar sig tonåren, som sker runt 6 månaders ålder, så kan dom bli mer sura eller aggressiva mot sin flock och kanske människorna med. Ifall en hane får problem med hormonerna så rekommenderar man att kirurgiskt kastrera dom vilket tar ner mängden hormoner.

Man brukar se att hanar är svårare vid nya tillkomlingar till flocken än honor. De är generellt mer territoriella och kan revirmarkera mer än honor. När en hane revirmarkerar så gnider dom sig mot föremål för att få sin lukt på dom samt droppar kiss på föremål eller varandra. Detta gör även honor men inte i samma usträckning.

Utseende

Hanar väger runt 500-800g men samma sak gäller här. Man ska verkligen inte stirra sig blind på vikten i gram utan hur råttan ser ut i hullet samt om svansen inte känns fyrkantig. Deras päls är oftare fet och strävare. Ibland kan man se på hanar att deras rygg, under pälsen, blir gul. Detta kallas för buckgrease (svenska namnet??)! Hanar har även stora testiklar. I det vilda så parar sig honorna inte med en hane utan flera stycken. Teorin angående hanarnas stora testiklar är att det är störst chans att bli pappa till råttungarna är den som producerar mest sperma. Det vill säga desto större testiklar hanen har desto större mängd sperma kan dom producera.


Referenser

Texten i den här artikeln är baserad på boken Din Vän Tamråttan skriven av Hanne Carlsson, utgiven 2015 av BoD ISBN: 9789174635676.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: