Vanligaste misstagen

De rubrikerna nedan är vad råttägare anser är de vanligaste misstagen både nya och gamla ägare gör. Om man har inte läst på tillräckligt om hur man tar hand om råttor, deras beteende, kost, bur och inredning med mera. Då kan man göra multipla fel och de vanligaste felen skrivs om i den här artikeln.

Om du vill skaffa råttor men inte har riktigt koll på allt som behövs så ta och läs vidare här på hemsidan under Nya Ägare. Där hittar du all väsentlig information du behöver samt tips och tricks!

Kutterspån eller pellets som bottenmaterial

Ett vanligt misstag idag är att ägare inte riktigt vet vad för bottenmaterial som är bäst för våra små råttor. Det man behöver tänka på är

  • Är spånet dammigt? Om du skulle reagerar på det så gör även råttorn.
  • Är det gjort av barrträd såsom gran eller tall?

Kutterspån är inte bra för råttorna. Sammanfattningsvis så är kutterspån dammigt och innehåller giftiga ämnen som är cancerframkallande. Då råttor redan har en hög risk för att få cancer/tumörer så borde vi göra vad vi kan för att inte bidra med flera faktorer som ökar risken. Vi vill inte förlora våra råttor snabbare än den redan korta livslängden. Läs mer här om vad kutterspån kan göra mot våra små!

Pellets såsom toa-lätt, paperloo, hampapellets är ett dåligt val av bottenmaterial. Det är alldeles för hårt för våra råttor att gå på. Det ökar risken med att dom får klumpfot. Läs mer om klumpfot här!

För lite inredning

Vissa inreder buren för lite eller placerar inredningen på botten av buren. Man bör gå efter minst 1 hängmatta/sovplats per råtta men helst 2st/råtta! Man vill att råttorna ska kunna välja mellan att sova ensam eller tillsammans. Dom ska inte känna att dom måste sova ihop för att det inte finns någon annan plats att sova på.

Här finns lite tips om vad man ska tänka på när man inreder en bur.

För små burar eller terrarium

Vissa köper alldeles för små burar åt råttorna eller burar som är avlånga. Avlånga burar kan vara bra ifall du har råttor som har genetiska problem eller är gamla och inte kan ta sig runt i en hög bur lika enkelt. Om du har äldre råttor eller råttor med genetiska problem så läs här om hur du kan inreda deras bur!

Terrarium har dålig ventilation. När råttorna kissar så bildas det ammoniak efter ett tag och det lägger sig på botten av buren. Det innebär att man behöver städa terrariumet mer än en gång i veckan för att råttorna inte ska få problem med luftvägarna på grund av ammoniak. Terrarium behöver vara väldigt stora minst 91x32x58. Dessa är enormt tunga och kräver att man inreder buren med mycket klättermöjligheter och berikning för råttornas naturliga beteende. Läs mer här!

Gallerhyllplan

L80 lagen säger bland annat …

7 § Kaniner och gnagare får inte hållas på nätgolv. Detta gäller dock inte då djuren hålls i betesburar eller andra utrymmen med direkt kontakt med marken.

och även så står det att …

10 § Burbottnen i andra burar än betesburar ska vara täckt med ett för djuren anpassat strömedel.

Detta innebär att man inte får ha gallerhyllplan åt råttorna i deras bur. Du kan ha det utanför så dom kan klättra upp på utsidan av buren men det rekommenderas att du har krogar eller plasthyllor. Ifall dom springer på galler kan det öka risken för klumpfot.

Städar för ofta

Rengöring av burne är nödvändig för att det ska vara en hygiensik miljö för råttorna. Dock så kommunicerar råttor med foter så kan de påverkas av att man städar buren för ofta då deras dofter försvinner. Ifall råttornas doft försvinner från buren så kan dom börja kissa mer för att få det att lukta som dom igen. Detta bidrar med att buren börjar lukta mer mycket snabbare än om man bara städar 1 gång/vecka. Hur ofta man städar beror på antalet råttor man har men vanligtvis så rekommederas det att städa buren 1 gång/veckan.

Om man städar för ofta hos dräktiga honor eller honor som precis har fött så kan det öka risken för kannibalism. Om man städar för ofta så stressar det honan och det kan göra så att hon äter upp sina ungar. Möjliga faktorer är att honan blir stressad av fysisk störning och/eller buller, nya främmande dofter samt att hennes doft försvinner från boet och hennes ungar. Det rekommenderas att man inte bör städa buren några dagar innan beräknad födelse samt ett par dagar efter födseln. Du kan läsa mer om denna forksningen här!

Har för bråttom

Man måste ha i åtanke att varje råtta är olika. Varje råtta reagerar på olika händelser olika och det tar olika lång tid att få dom att vara bekväma med sin människa. Man kan inte förvänta sig att det går snabbt från att få hem dom till att de är bekväma och säkra med dig till att du kan börja träna dom. Om du har råttor från en butik eller uppfödare där de inte har blivit hanterade så mycket eller om du har omplaceringar. Så finns det en chans att dessa är skyggare, försiktigare eller inte riktigt litar på människor. Ge dom små tid att vänja sig vid deras nya hem och miljö först! Till slut så får ni riktigt underbara små vänner!

Referenser

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i