Varningsskylt

Onyttigt eller livsfarligt?

Det finns en hel del myter om vad råttor inte kan äta. Mycket baseras på andra husdjur, till exempel hundar, vilket är missvisande då råttor och hundar är väldigt annorlunda. Faktum är att råttor är mer lika människor i vad de kan äta.

De vanligaste myterna

 • Choklad – Choklad är onyttigt för råttor, inte dödligt. Mjölkchoklad bör inte ges då den har hög socker- och fetthalt. Riktigt mörk choklad (ca 70% och upp) har istället visat positiv effekt som en bronkvidgare för råttor med övre luftvägsproblem. Dock får en tänka på hur mycket choklad som ges. Endast mycket små bitar åt gången.
 • Russin – Denna myt stammar också från hundar. Många russin kan istället utgöra ett bra inslag i en balanserad torrfodermix då de innehåller mycket koppar. Får råttorna russin i sin torrfodermix bör de inte få det som godis också då det fortfarande innehåller mycket socker.
 • Lök och vitlök – denna myt stammar från faktumet att vissa liljeväxter är giftiga för råttor. Dock är både vitlök, gul lök och rödlök okej att ge råttor, både tillagat och rått. I sin råa form bör inte mer än en tesked hackad lök eller en klyfta vitlök ges per råtta (och tillfälle). Många råttor tycker inte ens om rå lök eller vitlök men äter gärna tillagat. Forskning visar att lök har många fördelaktiga hälsoegenskaper hos råttor och människor. Antiinflammatorisk, antihistamin, antibakteriell och effektiv för bra tarmhälsa, något som hämmat uppkommandet av cancer i tarmen (detta gäller också vitlök och purjolök). Det har också visats effektivt mot svamp och parasiter.
 • Okokt ris – Denna myt stammar från tanken att fåglar som åt okokt ris kastat på brudpar hade exploderat. Det stämmer att ris expanderar när det blöts upp i magen, men det gör även mycket annat som finns i råttors torrfodermixar. Det som gör att råttor inte exploderar (eller rättare sagt, blir extremt uppblåsta) av okokt ris och annat torrt i sina mixar är för att de gnager av så små bitar att det aldrig kan orsaka någon skada. Okokt ris kan istället vara en mycket bra del av en balanserad torrfodermix då det är lågt i fosfor, något som främjar njurhälsan hos framförallt hanar.
 • Avokado – Avokado är hett debatterat i råttvärlden. Då kärnan och skalet innehåller cyanidhydriner som i kroppen bildas till cyanid (blåsyra) är det många som anser att man bör undvika avokadons kött helt och hållet. Det finns inga belägg för att de små mängderna cyanidhydriner som möjligtvis kan läcka ut i köttet skulle orsaka någon skada, så avokadons kött är helt okej att ge, aldrig skalet eller kärnan. Sen är avokado väldigt fett och bör, trots att den är nyttig, begränsas av den anledningen.
 • Övriga livsmedel som är mytomspunna men som går att ge råttor är brysselkål, linfrö (med måtta), torkad majs (för mänsklig konsumtion), morötter, rå äggvita (med måtta) och hö. Rå äggvita hämmar tillfälligt upptaget av biotin så det bör inte ges ofta alls, men det är alltså helt okej några gånger om året. Det finns även vissa belägg för att rå äggvita ska vara helt oproblematiskt att ge om det ges tillsammans med sin gula, då gulan innehåller ämnen som utesluter de hämmande ämnena i vitan. Hö rekommenderas inte till råttor dels för att de inte äter det, men mest för att det ofta dammar och innehåller ohyra. Om du köper hö av hög kvalitet, sköljer det noggrant och låter det torka är det inga problem att strö ut det i buren. Det är bra berikning för råttorna.

Det finns flertalet livsmedel som inte bör utgöra en daglig kost för råttorna men som det går bra att ge ibland. Riktlinjen för detta är ungefär; är det onyttigt för oss, är det onyttigt för råttorna. Både råttorna och vi människor mår bäst av en varierad kost.

Livsmedelsgrupper att begränsa

 • Mat med hög fetthalt – Fett är självklart en viktig del i råttans diet, men bör komma från hälsosamma källor. Fet fisk, skaldjur, nötter, frön, avokado och ägg är bra exempel på omättade fetter som är bra för råttan. Undvik mättade fetter och transfetter som hittas i till exempel friterad mat, ost och chips. Även rött kött innehåller mycket fett och bör begränsas.
 • Mat med hög sockerhalt – Råttor, som vi, bör inte äta för mycket socker. Den enkla anledningen till att det bör begränsas är för att det är mycket kaloritätt och gör råttor överviktiga. Dieter med hög sockerhalt har också orsakat abcesser i munhålan och runt tänderna hos råttor vilket försvårat eller omöjliggjort ätandet. Fruktsocker är något som är okej att ge råttor, men då endast någon gång i veckan. Det bästa fruktsockret hittas generellt i bär.
 • Mat med hög salthalt – Salt är inte bara orsaken till många hälsoproblem hos råttor och människor, det är även uttorkande. Det finns ingen bra orsak att ha med mat med mycket höga salthalter i en råttas diet så detta bör alltid undvikas.

Direkt farliga livsmedel

 • De flesta torkade eller råa bönorna – Till exempel torkade kidneybönor är giftigt för råttor.  Sen innehåller vissa råa bönor ämnen som kan störa matsmältningen. Var på den säkra sidan och se till att bönorna är kokta innan du serverar dem till dina råttor.
 • Lakrits – Kan innehålla ett neurotoxin.
 • Mycket stark chili – Chili går bra att ge till råttor i mycket små mängder så länge de är vana. Dock bör väldigt stark chili samt fröna alltid undvikas.
 • Citrusfrukter och mango (för hanar) – Citrusfrukters skal och kant (det vita) innehåller ett ämne som heter D-limonen. Detta ämne byggs upp i kroppen hos hanar och orsakar tumörer i njurarna. Hela frukten bör undvikas för att vara på den säkra sidan. Mangons kött innehåller också detta och ska därför aldrig matas till hanar.
 • Mögelost – Dessertost bör undvikas helt då de flesta mögelsorter är mycket giftiga.
 • Vallmofrön – Kan vara mycket giftiga för råttor.
 • Kärnan från stenfrukter – Stenfrukter är frukter som har en enda stor kärna. Hit räknas avokado, persika, nektarin, körsbär, aprikoser och plommon. Dessa kärnor, samt avokadons skal ska aldrig matas till råttor.
 • Rabarber – Bladen är giftiga även för oss och stammen bör också undvikas för råttor.
 • Potatisskal – De flesta listor säger att grönt potatisskal alltid ska undvikas, vilket stämmer, men potatis är en av de mest besprutade grödorna världen över (även ekologisk) och potatisskalen bör inte matas alls till råttor. (Är du mer intresserad av vilka grödor som är mest besprutade, kika in The Dirty Dozen och The Clean Fifteen 2018 samt 2020)

Livsmedel som bör undvikas av andra anledningar

 • Jordnötssmör kan råttor kvävas på, då det är mycket tjockt och kladdigt. Går bra om det blandas ut med lite vatten.
 • Laktos – Råttor är laktosintoleranta och behöver vänjas i små steg för att inte riskera att drabbas av diarré. Ska du blanda en smoothie kan du till exempel använda havremjölk.

Källor

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: