Urinvägsinfektion

Etiologi

En urinvägsinfektion (UVI) är en inflammation som uppstår i nedre delarna av urinvägen som är urinblåsan och urinröret. Det orsakas för det mesta av bakterier, svampinfektioner eller parasiter som rundmaskar (nematoder).

En infektion i urinröret och urinblåsan uppstår när patogena (smittande) mikroorganismer är närvarande i eller utanför kroppen och tar sig upp i urinröret och urinblåsan. Vissa av de ansvariga organismerna (i de flesta fall bakterier) visar sig ofta vara bakterier som finns i tarmsystemet och avföringen såsom E. coli och klebsiella eller mycoplasma (läs mer om Mycoplasma Pulmonis här!) som finns i reproduktionssystemet (fortplantingsystemet). Om infektionen lämnas obehandlad kan den röra sig upp till urinvägen och njurarna (pyelonefrit). Infektioner som finns i blodomloppet eller på andra ställen i kroppen kan också sprida sig vidare till njurar, urinväg och urinblåsa samt orsaka livmoderinflammation (läs mer om livmoderinflammation här!).

Urinvägen, bortsätt från urinrörsöppningen, är normalt sett en steril miljö fri från patogener (smittoämnen). Urinvägens funktionssätt hjälper till att motverka infektioner eftersom urinen i sig är tillväxthämmande (bakteriostatisk) och bakteriedödande för många patogener och det normala pH-värdet i urinen hjälper till att hämma bakterietillväxt. Den obehindrade urinströmmen hjälper också till att skölja bort patogener från urinblåsan och ut genom urinröret. Urinblåsans väggar hindrar också bakterier att ta sig ut i blodet och i lymfsystemet. Om rubbningar uppstår i dessa försvarsmekanismer så kan det lättare bli infektioner. Det är också farligt ifall hinder som urinstenar eller medfödda abnormiteter stoppar urinflödet som i sin tur kan leda till bra miljö för bakterietillväxt samt att njurarna riskerar att utvidgas (hydronefros). Är det totalt stopp så leder det oftast till njursvikt och dödsfall.

Symptom

Om en råtta visar upp några av symptomen nedan så ta den genast till veterinär då UVI är mycket allvarlig och kan leda till ytterligare allvarliga infektioner och tillstånd. Råttor ska normalt inte blöda från underlivet, varken från urinrörsöppningen (UVI) eller ur slidöppningen (blöder råttan från slidöppningen är det livmodersinflammation, läs mer om det här!) det indikerar på att något är väldigt fel och råttan behöver veterinärvård så fort som möjligt. Råttor har alltså inte mens!

  • Råttan kissar onormalt mycket
  • Fuktighet runt underlivet
  • En fast eller utvidgad urinblåsa
  • Blod eller porfyrin i urinen
  • Illaluktande och/eller grumlig urin

Du kan också läsa här om andra tecken på att råttan har ont eller inte mår bra! Följande lista är på faktorer som förvärrar risken att råttan får urinvägsinfektioner:

  • Sjukdomstillstånd som påverkar immunsystemet negativt
  • Medfödda avvikelser i urinvägen
  • Blockering i urinvägen av t.ex. stenar eller kristaller
  • Oförmåga att upprätthålla hygien

Behandling och vård

Om en råtta har UVI så måste den få behandling så fort som möjligt. Det är olika vad de får för något beroende på vad för bakterier det är eller om det är parasiter som orsakat infektionen. Råttan får oftast antibiotika för bakterier. När råttan är hemma och vårdas för UVI så är det viktigt att se till så att råttan får den omsorg som behövs. Listan nedan är vad som är extra viktigt att tänka på!:

  • Uppmuntra och se till att råttan dricker mycket
  • Byta vatten och fylla på färskt dagligen (gärna flera gånger per dag)
  • Ge råttan den medicinering som är utskrivet
  • Kontakta veterinär ifall råttan ser ut att må sämre eller att infektionen inte avtar

Det finns studier som visar på att tranbärsjuice kan vara bra att ge vid pågående UVI. Tranbär och tranbärsjuice kan hämma bakterier som E. coli från att klibba fast på slemhinnan i urinblåsan och låta bakterierna spolas ut med urin. Det är också bra att ge magvänlig färskmat med probiotika för att hjälpa magfloran under kur med antibiotika.

Kisstest och Urinprov

Kisstest

Om du har många råttor i en flock och du upptäcker att någon av dem har kissat en pöl som ser grumlig ut eller innehåller blod så kan du göra ett så kallat ”kisstest”. Oftast så kan den råtta som kissat blod etc. visa andra tecken på att ha ont eller se sjuk ut. För att vara på säkra sidan att det är just den råttan, eller om ingen av råttorna ser ”risiga” ut så kan du stoppa var och en för sig i en tom liten bur, en sjukbur (Duna hamsterbur) är att föredra. Väck råttan när den sover eller ta den direkt när den vaknat och sätt den i sjukburen med antingen bara ljust plastgolv eller vita papper som t.ex. tvättservetter i botten så att det är enkelt att se hur urinen ser ut när råttan kissar. Ha även en vattenflaska så att råttan kan dricka samt strö ut lite mat. Oftast är det större chans att en nyvaken råtta kissar snabbare och mer än om de redan hunnit vara vakna ett tag och tömt blåsan på annat ställe. Om du ser att urinen ser oklar ut efter råttan så är det den som kan ha råkat ut för att få UVI eller annat sjukdomstillstånd som påverkar färgen på urinen. Om råttan lämnar efter sig en kissfläck som ser normal ut så gör om samma procedur med de andra råttorna i flocken.

Urinprov

För att se om en råtta har UVI görs ett urintest med sticka (testremsa) som analyserar olika ämnen i urinen och blir till olika färger beroende på t.ex. hur mycket blod som finns i urinen. Har råttan UVI kommer stickan visa att det finns blod i urinen. Ett urintest görs vanligtvis hos veterinären. När råttan kissat en pöl på en plan yta så lyfts råttan bort innan den hinner trampa eller bajsa i kisset så att stickan kan stoppas i pölen och sedan visa ett resultat.

Förebygg UVI

  • Behandla infektioner som uppkommer i tidigt stadie
  • Ha en hälsosam och ren bur som städas kontinuerligt
  • Se till att råttan alltid har fräscht nytt vatten dagligen och en hälsosam utfodring
  • Kolla igenom och ta bort ”penispluggar” från äldre hanar och hanar med bakbenssvaghet (som har svårt att tvätta sig själva) för att förhindra blockering av urinröret.
  • Om råttan har diarré så se till att behandla samt hålla råttan ren från avföring kring anus.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: