Råtta med tumör

Tumörer

Tumörer bildas när celler multipliceras sig progressivt och okontrollerbart snabbt och resulterar i en onormal tillväxt i vävnaden. Godartade tumörer växer relativt sakta och inkräktar inte på intilliggande vävnad men när de växer sig större så kan de komma att orsaka problem för närliggande organ genom att sätta press och trycka på dem.

Juvertumörer

Tumörer som uppkommer i bröstvävnaden. Juvertumörer är godartade och inte cancer. Om råttan får en juvertumör är det bra att ta in andra faktorer när man gör en bedömning om råttan ska genomgå en operation eller inte. Ifall råttan är väldigt gammal och risken finns att den skulle svara mycket dåligt på narkos så kan det vara bättre för råttans skull att den får ha kvar juvertumörer och låta den somna in innan tumören blir stor och stör råttan.

Symptom

  • En rund eller platt, mjuk knöl, någonstans längst bröstvävnaden som går att röra på och inte känns fast.
  • Vid senare stadie, en fast större knöl
  • Viktnedgång utan sämre aptit
  • Större aptit utan viktuppgång då tumören eftersom kostintaget omdirigeras till tumörtillväxt.
  • Rörelseförmågan försämras

Om råttan har en knöl eller svullnad med svart i mitten är det mest troligt en abscess och inte en tumör. Läs mer om abscesser här!

Etiologi

Bröstvävnaden är omfattande hos råttor och sträcker sig från omkring hakan och axlarna, under hela magen ända ned till svansroten. Juvertumörer kan uppkomma var som helst när bröstvävnad men bildas oftast i armhålan, ljumsken och vid buken. En juvertumör slutar inte växa utan kommer bara bli större och större. Juvertumörer är vanligast hos äldre honor men både yngre honor och hanar kan också få dem. Ålder, kön, genetik, miljö och diet är faktorer en del olika faktorer som påverkar uppkomsten av juvertumörer. Juvertumörer är som andra tumörer godartade.

Behandling

Juvertumörer behandlas genom att de blir bortopererade. Om de inte blir bortopererade så kommer de fortsätta växa och blir så stora att de börjar störa råttan, försämra livskvaliteten eller i värsta fall spricka vilket kommer orsaka enorm smärta och lidande för råttan. Att operera bort en juvertumör är inte ett så stort ingrepp utan brukar gå bra att genomföra risken med narkos finns alltid. Det är bättre att operera bort dem när de är så små som möjligt så kommer läkningen och återhämtningen efter operationen gå lättare då såret inte kommer vara stort. Du kan läsa mer om operation och eftervård här!

Ihop med en operation så brukar veterinärer rekommendera att man sätter in ett suprelorinchip (hormonchip) som kan förhindra tillväxten av andra tumörer. Bra att veta är att dessa chip kan ge en motsatt effekt om man har otur och istället främja tillväxt. Du kan läsa mer om hormonchip här:

Testikulära tumörer

Tumörer på testiklarna är en onormal, snabb och invasiv tillväxt av celler.

Symptom

  • En oregelbunden form eller utseende av testikeln
  • En hård klump/massa som märkbart känns
  • En oöm svullnad på testikeln

Etiologi

Den exakta orsaken till testikeltumörer är fortfarande okänd men det finns faktorer som tros bidra till utvecklingen av dom. Till exempel åldrande och kryptorchidism dvs när pungen inte har trillat ned. Testikeltumörer kan vara godartade eller elakartade, trots att dessa tumörer inte är ovanliga hos en äldre hanråtta så har elakartade tumören sällan spridit sig i kroppen.

Sekundära testikeltumörer kan utvecklas när metastaser har inträffat i en annan del av kroppen och spridit sig till testiklarna. De metastatiska tillstånden som kan vara ansvariga för denna typen av tumörutveckling är lymfom och leukemi.

Behandling

Trots att det är sällsynt hos råttor att få testikeltumörer som är elakartade så är den rekommenderade behandlingen en kastrering. Detta beror främst på att tumören kan orsaka urinvägs- och tarmobstruktion. Läs mer här om operation och eftervård!

Tumörer i livmodern

Tumörer kan dyka upp överallt i kroppen och ibland så börjar de växa i/kring livmodern. De enda symptomen vi för tillfället kan redovisa är från en kvinna vars råtta hade en tumör i sin livmoder.

Symptom

Blodblandade flytningar Lämna ljusröda fläckar efter råttan kissat

 Dessa symptomen är även symptom på urinvägsinfektion och livmoderinflammation.

De enda symtom hon hade egentligen var blodblandade flytningar. Annars var hon sig själv. Ultraljud gjordes för att misstänka tumör och det enda sättet de verkligen kunde se var det var var genom att öppna henne. Sen såg de att ena hornet på livmodern var vätskefyllt och andra hornet var blåsvart. Och det blåsvarta var där tumören satt om jag förstod det rätt.

Katarina

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: