En råtta som vilar i ett rör

Tråklådemetoden

Tråklådemetoden är en introduktionsmetod till råttor som är rekommenderad av flertalet uppfödare. Eftersom råttor är flockdjur behöver de bestämma rangordningen när de först möts. För att introt ska bli så bra som möjligt bör du ha minst tre burar. En liten transportbur, en något större bur men mindre än ordinarie, samt ordinarie bur.

Hur det går till

Steg 1: Introducera råttorna du ska ha introt med på en neutral liten yta, till exempel sängen, där dom inte kan springa iväg och råka skada sig. (Valfritt)

Steg 2: Nya råttan/råttorna ska placeras i en liten bur. Till exempel så är en liten transportbur, katt transportbur eller en liten hamsterbur bra första bur. Du börjar med att stoppa in nästa råtta. När det är lugnt mellan den/de nya och den råttan du nyss stoppade in så stoppa in nästa råtta. Gör såhär tills alla dina gamla råttor är i samma transportbur/hamsterbur med den/de nya. Ha ingen inredning i detta steget, glöm inte att strömata och ha vattenflaskor åt dom.

Optionellt: Om du har en stabil flock och ska introducera nya råttor där ingen har större problem med aggressivitet/trauma/hormoner så kan du sätta ihop alla råttor samtidigt i en tråkbur istället för ta de en och en. OBS! Detta rekommederas inte för nybörjare.

Steg 3: När det verkar vara lugnt mellan alla råttor i transportburen/hamsterburen så går du över till en liten större bur till exempel en alaska bur. Det är vanligt att det skulle bli tjafs mellan dom eller rangbråk. Dock ser det oftast värre ut än vad det är, speciellt om du har extra pipiga råttor. Under inga omständigheter får du ta ut dom under tjafs så länge dom inte biter hål på varandra. När dom ska över till denna buren så gör som i steg 2! In med de/dom nya och sen en i taget av dom andra. Du ska helst låta dom stanna i denna buren under natten med enbart en stor hängmatta, som helst rymmer alla.

Steg 4: När allt är lugnt mellan dom och dom har varit där i alla fall under natten. Stoppar du in dom i deras ordinarie bur på samma sätt som de förra stegen. Nya först och sen en i taget. När dom ska in i ordinarie buren får ingen inredning vara i buren. Efter dom har varit här ett tag och verkar komma överens (dvs. utan större tjafs) så kan du börja stoppa in öppna sovplatser. Det innebär enkla hängmattor, korgar, sputniks utan taket till. Stoppa in en ny hängmatta åt gången!

Steg 5: När alla är i buren med all inredning så låt dom stanna där i buren i minst 1-2 dygn innan du släpper ut dom. Detta är för att dom ska få extra tid att bonda med varandra och kunna ha sina tjafs samt sova tillsammans.

Vad du bör göra

 • Ha minst 2 vattenflaskor om möjligt
 • Strömata, ha inte maten i skålar
 • Håll koll på dom men var inte för nära och stör.
 • Separera dom bara om dom biter hål på varandra!
 • Är de svårintroducerade råttor så var redo med en grythandske för att separera rejäla bråk utan att riskeras att bli biten.

Vad du inte bör göra

 • Var inte och stör dom!
 • Släpp inte ut dom! Inte under hela introt oavsett hur lång tid det tar.
 • Seperera inte dom under tjafs/rangbråk. Dom behöver lösa det själva.
 • Ha inga tunnlar, dubbla hängmattor, hus eller något som har tak. Dom ska inte kunna gömma sig i eller under något.

Varningar

 • Introducera inte råttungar med hormonella vuxna råttor förens den hormonella är kastrerad och har väntat 4-8 veckor efter kastreringen för att bli av med överflödet av hormoner. Risken är stor för olyckor och/eller dödsfall om hormonella råttor inte är kastrerade vid introduktion.
 • Råttungar som ska introduceras med vuxna bör vänta tills de är kring 8+ veckor gamla, honor kan introduceras vid 7 veckor. På så sätt är de mer ”tåliga” mot eventuella bett ifall introduktionen går fel.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i