Torrfoder

Utfodring

Råttorna ska alltid ha tillgång till torrfoder, antingen i en skål eller strömatat (kolla nedan om strömatning), för att uppmuntra deras naturliga beteende till att leta mat. Kolla även fördelar med strömatning längre ned! Det finns många färdiga torrfoder som innehåller tillsatser och onödig utfyllnad. Som till exempel kan dom fyllas ut med alfalfapellets och annat som råttor inte gillar eller inte kan smälta. Råttor mår bättre av att ha ett foder där alla bitar inte är samma sak eller lika stora, variation är viktig för deras livskvalitet. Därför är pellets inte ett bra alternativ till foder trots att det kan innehålla allt som råttorna behöver. Dock kan pellets användas som en del av ett annat foder så att allting inte bara är pellets.

En mycket bra guide om du vill lära dig mer om torrfoder och Shunamite diet som de bästa blandningarna följer är boken The Scuttling Gourmet av Alison Campbell.

Topp 4 torrfoder att köpa

 1. Everkins foder för möss och tamråttor + Daily essentials + Calcivet
 2. Djurlyckas foderblandning + Tillskott
 3. JR Farms Råttkalas

Strömatning

Strömatning är när du häller ut torrfodret i bottenströet eller i en strölåda. Detta stimulerar naturliga instinkter att behöva arbeta, söka och gräva efter sin mat. Strömatning är även en utmärkt aktivitet för att aktivera dina råttor.

Fördelar med strömatning:  

 1. Råttan kan inte välja ut det godaste. Som dom gör i skålar.
 2. Mindre vaktning över maten som kan ske med matning i skål.
 3. Överviktiga måste röra på sig mer för att komma åt maten.
 4. Att leta, gräva och äta mat tillsammans är ett av deras sätt att socialisera sig med varandra.

Hur man strömatar

Det finns olika sätt att strömata du kan antingen strö det direkt i burens botten eller i en låda med strö (strölåda). Ett bra tips är att när du har strösslat ut fodret i spånet så ta handen och rör runt i spånet. Då hamnar fodret inte bara på ytan utan dom får verkligen leta efter deras mat. Detta gör att det tar längre tid att äta och då kommer dom känna sig mättare snabbare samt dom tränar nosen mer.

Vad för strö ska du då använda dig av? Vilket strö som helst förutom kutterspån eller strö från barrträd.   Läs mer om varför du inte ska använda kutterspån eller strö från barrträd här!

Bajsar i maten

Råttor är koprofager, det vill säga djur som äter sin egen avföring. Dom äter regelbundet av sin avföring för att kunna förbättra ämnesomsättningen av de hårdsmälta växtfibrerna.

Att dom blandar mat och avföring är helt naturligt för dom. Det är inget farligt så du behöver inte oroa dig!

Räkna ut dagsransonen

Att räkna ut hur mycket dina råttor äter på 24 timmar(dagsransonen) är bra att göra lite då och då för att vara säker på att du ger rätt mängd foder. Det kan minsta eller öka med åldern eller ifall du skulle få nya tillskott till råttfamiljen.   För att se hur mycket dom äter under ett dygn så bör du servera deras torrfoder i en skål, detta bör du göra i några dagar. En bra standard att ha är 3-4 dagar då det kan variera hur mycket dom äter per dag.
Gör följande: 

 1. Väg torrfodret i en skål ex. 50g. Skriv upp mängden!
 2. Efter 6-7h kollar du hur mycket som är kvar.
  • Om det är mat kvar låt maten vara.
  • Om det är tomt så häll upp samma mängd som i steg 1, lägg ihop dom och sen anteckna ner totala mängden torrofder. Ex. 50 + 50 = 100g (totala mängden torrfoder).
 3. Kolla efter 12h och 18h.
  • Om det är foder kvar efter 12h eller 18h låt torrfodret vara.
  • Om det är tomt så häll upp samma mängd som i steg 1, lägg ihop dom och sen anteckna ner totala mängden torrfoder. Det vill säga lägg till ex. 50g efter varje gång du har fyllt på med nytt torrfoder. Ex. 100 + 50 = 150g totalt.
 4. När det har gått 24h, kolla det som är kvar.
  • Om det är tomt så vet du att dom äter mer än den totala mängden du har gett. Ge dom en större mängd imorgon isåfall!
  • Om det är foder kvar så väg mängden. Räkna bort det från den totala mängden torrfoder du har gett under ett dygn. Ex. 150g (totala mängden) – 47 (mängden som är kvar) = 103g. Det du har kommit fram till här är det du ska ge.
 5. Nästa dygn! Du har nu räknat fram en mängd att servera. Gör om från steg 1 men använd mängden du har kommit fram till. Det vill säga, fick du fram 103g som totala mängden dom äter så fyll på skålen med 103g.

OBS! Ge inte färskfoder/godis/annat ätbart under dessa dygn du räknar dagsransonen. Se även till så att det är tomt i buren på torrfoder och godis som kan vara undangömt! Detta kan påverka slutresultaten och du behöver isåfall börja om.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: