Förtroendemetoden

Vad det är och varför

Huvudprincipen för detta tillvägagångsätt är att närma sig råttorna på ett säkert sätt och behandla dom precis som du skulle behandla en råtta som redan är trygg. Det kan ibland kallas för tvångsgos/tvångssocialisering och det som används är en trygg hantering av råttan samt mycket upprepning av metoden.

Varför fungerar denna metoden? Jo, det är så att den här metoden fungerar på principen att utsätta en råtta för vad den kan känna är en skrämmande situtation tillräckligt länge, så klart i en lämplig och skyddad miljö, så kommer det att resultera i att råttan inser att det inte finns någonting att vara rädd för.

Styrkor och svagheter

Styrkorna med den här metoden är att det fungerar bra med de flesta råttorna och tenderar att hjälpa råttorna snabbare än andra metoder. De flesta råttorna anpassar sig inom några veckor, det går snabbare ifall de känner sig säkra.

Svagheterna med metoden är att det inte fungerar i en miljö där råttan mentalt drar sig tillbaka och stelnar till. Det kan hända med råttor som har haft ett traumatiskt förlutet eller har skadats av människor eller i vissa fall är det bara väldigt skygga. En engångshändelse av att råttan fryser kan ignoreras men ifall det återkommer så passar mest troligen inte den här metoden råttan.

Tips och tricks

Ifall du har ett område i huset där familjemedlemmar vistast ofta eller går förbi ofta så kan du sätta ditt råttburen. Detta hjälper verkligen råttorna med socialiseringen! Om det inte är möjligt att sätta råttburen där så kan du istället lämna radion/tv/musik igång i rummet där råttorna är. Inte hela dagen dock då dom också behöver sova. Ta hänsyn till råttornas ålder och förmåga att anpassa sig till förändrinarna när du bestämmer för hur länge du ska göra en session. Mycket unga råttor och äldre eller sjuka råttor mår bättre av korta sessioner av ca 30 minuter per gång. Vuxna råttor och de väldigt envisa kan behöva längre tid att komma runt.

Tillvägagång

Steg 1

Börja med att ställa i ordning buren på rätt sätt. Se till så att inga gömställen finns eller slutna hängmattor! Öppna hängmattor (ej dubbla hängmattor) och toaletter funkar bra så länge du ser till att du når alla delar av buren. Ifall du har en särskilt stor bur eller en med dålig tillgång kan det vara värt att starta i endast en del av buren eller en mindre bur. Detta hjälper ifall du har särskilt nervösa råttor och det blir enklare att plocka upp dom ifall du är osäker.

Steg 2

Få dig själv i rätt sinnestämning. För detta måste du vara lugn och säker, om du närmar dig råttorna så kommer de att svara mycket bättre än om du är nervös eller rädd för att skada dem. Det är användbart att veta att råttor är starka små saker och inte kommer att gå sönder om du hanterar dem ordentligt.

Steg 3

Först, spendera tid i buren. Det här handlar om att vänja dem på att du är i buren och i deras miljön samt är van vid att plockas upp och röras. Gör dig bekväm så att du kan ha din arm eller armarna i buren. Om det finns andra råttor i gruppen som inte behöver arbeta med detta och de kan/kommer rymma eller orsaka problem, ta ut dem och sätt dem i en tillfällig bur, men om de är bra att hoppa in och ut ur buren så har du dem runt omkring kan verkligen hjälpa till att visa de nya råttorna det finns ingenting att frukta. Börja med att flytta på saker, städa upp och stryka på alla råttor som går förbi i några minuter, om de nya råttorna närmar sig, låt dem få en sniff och säga hej, om detta går bra en snabb strykning/klapp och fortsätt sedan att röra runt i buren. Om du är orolig att råttan kommer att bita dig så titta efter fluffad päls och en hukad position eller svans som svänger (det här är ett tecken på aggression), då bör du antingen gå för att plocka upp dessa snabbt och gripa fast runt axlarna eller inte närma dig dem när de ställer sig in för att bita dig. De flesta råttor (och jag skulle förvänta mig att alla våra råttor) kommer som mest att sniffa och göra en utforskande nafsning (väsentligen smaka på dig när råttungar i synnerlighet utforskar många saker med munnen). Detta är bra och bör uppmuntras.

Steg 4

Börja ta upp de nya råttorna, håll detta kort och håll dem fast, om de försöker komma undan rör dig snabbt men se till att de vet att du är där (ett artigt hej och en klapp/strykning är perfekt men om de är väldigt rädda eller ser ut de kan bita flytta snabbt är snällare för båda inblandade). När du har plockat upp dom och hållt de i några sekunder så sätt ner dom. Ifall de tjuter till eller sprattlar denna gången så ignorer det. Se till att du håller fast dom men håll inte för hårt så kommer de lära sig att det är säkert.

När de väl är nere så ge dom en liten stund att lugna ner sig, nu är det dax att plocka upp den andra och upprepa. Det du försöker göra vid denna punkt är att de inte ska rygga tillbaka eller gå ifrån din hand. De kan fortfarande sprattla och protestera när de är i din hand (en råttunge vill hellre utforska miljön än att vara fast i dina händer) men det bör låta dig lyfta upp dom utan större problem. Med råttor från en bakgrund där de inte har hanterats mycket, särskilt vuxna, kan det ta ett antal sessioner. Jag brukar inte göra detta mer än 20 minuter åt gången, men kan upprepa flera gånger om dagen med knepiga råttor. Med väl socialiserade råttor kan du ofta hoppa över eller begränsa detta till några få gå på att plocka upp dem eftersom de är mycket vana vid det, bara fortsätta att plocka upp några gånger om dagen i några veckor med unga råttor för att se till att de ser det som en normal del av livet.

Steg 5

När du har tillbringat lite tid i buren är det mycket användbart att spendera tid tillsammans. Till att börja med ska du inte låta dom gå lösa i stort område, du vill spendera tid på att etablera realtionen först så att råttorna båda är lätta att hämta när utetiden är över, och de förstår att du kan vara lika spännande som att utforska världen. Jag tycker att en soffa eller säng är användbar för detta eftersom det är någonstans du mycket kan vara en del av med begränsat utrymme (se till att flytta allt de kan komma på, till exempel sidobord bort. Vissa människor använder också ett badkar, men om du gör det se till att lägga en handduk i botten eftersom tycka det hala störande.

Ta råttorna ur buren och transportera dem till detta område med en råttväska, bärare eller liknande (något säkert medan du vänjer dig hur de är och de vänjer sig vid idén om axel turer – de flesta av våra råttor ska vara rättbra och lugna på detta men vissa gillar att klättra ner på ryggen eller glida ner framsidan etc.). Sedan slå dig ner med något bra på tv eller musik. Den här sessionen handlar om att spendera tid tillsammans, känn dig fri att leka, slå och plocka upp dem, om de tillbringar tid att vara rädda eller frusna, så slå tillbaka lite men låt dem inte dra sig ur helt. De flesta självsäkra råttor kommer att slappna av inom några minuter men det kan ta några råttor upp till 30 minuter plus innan de slappnar tillräckligt för att utforska dig eller soffan.

Efter ett tag (snabbare för råttungar än vuxna) kommer råttorna troligen att slå sig ner för att sova. Jag brukar föredra att hålla dem ute i det fria för detta, så låt dom inte dyka ner i dina kläder eller slår sig ner i en råttväska (hjälper dem att vänja sig att vara i det fria). Sikta på att sessionerna är över en timme långa! Du vill se till så att råttorn slappnar av helt någon gång under sessionen, detta kan innebära att dom går och lägger sig eller tryggt utforskar området. Du vill se det avslappnade beteendet på råttorna. Det kan ta ett par sessioner för råttorna att kunna slappna av och känna sig trygga.

Steg 6

Upprepa detta minst dagligen tills råttorna interagerar med dig själv och gärna hanteras av dig. Efter detta kan du överväga att ge dom ett rum att springa runt i. Om du har ett stort friområde så kanske du vill starta mindre och bygga upp storleken för dom. Förvänta dig också att nya råttor ska vara lite tveksamma första gången de är i ett stort öppet utrymme, särskilt om det inte redan luktar eller råtta, eller om det luktar en rovdjur. De kommer att anpassa sig i tid så bara fortsätt med det och om de kämpar kan du försöka lägga till några kända objekt för att ge dem en viss trygghet.


Referenser

Den här texten är översatt från isamurats confidence method

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: