Ohyra i fodret

Har du fått ohyra? Undrar du hur man blir av med det? Läs vidare här för att ta reda på vad du gör med de ovälkomna gästerna. Texten är skriven med hjälp av information given från RatRations när de blev kontaktade angående vivlar i deras isa-mixar.

Tyvärr är det ett globalt problem att vivlar eller annan ohyra kommer med i torrfodret till våra djur. Begränsningar av bekämpningsmedel (bra för ekologi) och brist på bra jordbruk är de främsta orsakerna till endemiska angrepp. De flesta livsmedelsingredienser innehåller korn eller mjöl, som inte har varit bestrålade, innehåller ägg med potential att kläckas. Att hålla mat under 15 grader celcius kommer vanligtvis att stoppa de flesta aktiviteter! Till exempel så kommer vivlar inte att skada fodret så länge dom inte är många, vivlar skadar dessutom inte människor eller våra råttor. Så råttorna kan absolut äta död ohyra som har funnits i fodret.

Hur man får bort dom

Rekommendationen är att frysa ner fodret i 24 timmar då de vuxna djuren samt larverna kommer att dö. OBS! Äggen dör inte under frysningen. Därför rekommenderas det även att vänta i 4-7 dagar innan du fryser ned fodret igen i 24h eller längre. Då har förhoppningsvis äggen lyckats kläckas och bli till larver som du då kommer att lyckas ha ihjäl under nästa frysning. Eftersom du fryser ned fodret efter max en vecka så kommer inte larverna att ha hunnit blivit fullvuxna och därmed kommer du inte heller ha fått nya ägg i fodret.

Vivlar

Vivlar är väldigt små baggar runt 6mm i längd. Honorna lägger ca 250 ägg under deras livstid på 2-3 månader där äggen kläcks inom bara 3 dygn. Efter att äggen har kläckts så tar det runt 18 dagar innan larverna har kommit in i valpstadiet som tar upp till 3 veckor innan de blir fullvuxna vivlar. Då äggen bara tar 3 dygn på sig att kläckas och det tar upp mot över en månad innan de har blivit fullvuxna så är det inte hopplöst att få bort dom. Vivlar skadar inte maten så länge man hinner ta dom i tid innan de blir allt för många av dom. Ett vanligt problem om man inte hittar vivlarna i tid är att de tar sig ur fodret och sprider sig i ditt hem, då blir dom genast mycket jobbigare att bli av med.

Kommentarer

 1. Profilbild för blyger73
  blyger73

  Jag har sådana i mitt gnagare foder.
  Har haft det ett tag men jag trodde att det va för att det stod varmt. Nu har jag ställt ut all mat
  Men nu har jag sådana som kryper på golvet.
  Är det någon som vet hur jag får bort de??

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: