Livmoderinflammation

Livmoderinflammation går även under namnet Pyometra. Namnet kommer från grekiskan och är en sammansättning av pus, som betyder var och metrus som betyder livmoder. Det är vanligt att förkortningen pyo förekommer. Sjukdomstillståndet är alltså som det låter och innebär att livmodern fylls med var som i sin tur kan komma att läcka toxiner och bakterier genom livmoderns väggar ut i blodomloppet vilket resulterar i bakteriemi (bakterier i blodomloppet) och sepsis. Det finns två typer av pyometra, en där livmoderhalsen är öppen och en där den är stängd. Båda sorterna är mycket allvarliga och kräver omedelbar behandling hos veterinär!

Hur uppstår pyometra?

Pyometra är något som drabbar okastrerade honor och uppkommer under förändringar i hormoner som rubbar och gör att livmoderslemhinnan blir extra känslig och kan lättare drabbas av infektioner. Under en råttas brunstcykel så stimuleras hormonen östrogen och progesteron för att främja körtelsekretion som underlättar förtjockningen i livmoderhalsen. När råttan fortsätter sin cykel utan att bli dräktig så kan stora mängder av dessa hormoner kvarstå och skapa tillväxt i livmoderkörtlarna och en onormal tjockhet i slemhinnan. Detta kallas för endometriehyperplasi (cystic endometrial hyperplasia). Tillståndet frigör sekret som samlas ihop i livmodern och en ideal miljö för bakterieökning uppstår. Exempel på bakterier: E. coli, Streptokocker, Mycoplasma Pulmonis, (läs mer om mycoplasma Pulmonis här!), eller andra varbildande organismer som P. pneumotropica, corynebakterier, pseudonomas. Det kan också bli infektion och en varfylld livmoder av en redan pågående urinvägsinfektion (läs mer om urinvägsinfektioner här!), kvarlämnad död vävnad från en kastrering eller om inflammationer uppstår i livmoderslemhinnan efter att honan fött ungar. När livmodern blivit varfylld så är tillståndet känt som pyometra.

Symptom

Öppen pyometra betyder att livmoderhalsen är öppen och varet kan rinna ut från slidöppningen. Symtom för öppen pyometra är att illaluktande vätska och flytningar som ofta innehåller blod kommer ut från slidöppningen.

Sluten eller stängd pyometra kallas det när livmoderhalsen är stängd och inte släpper ut något var.

Stängd pyometra är ännu farligare än öppen eftersom kan vara svårare att upptäcka då blodfylld vätska inte kommer synas från och vid underlivet, utan istället så stannar det i livmoder och ökar risken ytterligare att toxiner ska läcka ut i blodomloppet och orsaka chock och snabbt dödsfall. Magen brukar bli uppsvälld och spänd eftersom livmodern är fylld med var. Andra symtom att hålla utkik efter är om råttan äter sämre, dricker mer och kissar mer än vanligt.

Symtom att hålla utkik efter:

  • Det kommer blodfylld vätska ur slidöppningen
  • Illaluktande doft från slidöppningen och flytningarna
  • Råttan dricker mer än vanligt
  • Råttan kissar mer än vanligt
  • Dålig aptit
  • Råttan känns uppsvälld
  • Råttan visar upp andra tecken på smärta. Du kan läsa här om andra tecken på att råttan har ont samt om smärtor efter operation.

OBS! Råttor har inte mens! De blöder alltså inte som vi människor utan en honråtta som blöder från underlivet bör snarast möjligast uppsöka veterinär då det inte är något normalt utan oftast symtom för allvarliga sjukdomar!

Känsliga bilder

Behandling

Den enda behandling som funkar mot pyometra är att kastrera honan och ta bort livmoder, äggledare och båda äggstockarna plus en kur med antibiotika.

Råttan kommer behöva genomgå en akut operation så fort som möjligt eftersom pyometra snabbt kan leda till dödlig utgång. Det är viktigt att få i den mycket nyttig mat innan och på vägen in till veterinär. Råttor ska inte fasta innan en operation utan tvärtom är det viktigt att de inte går hungriga och har mycket kraft till kommande operation. Om du inte redan har en förberedd transportbur eller sjukbur samt andra bra saker att ha med till veterinär så kommer här en punktlista på saker som är bra och viktigt få med sig och att tänka på:

  • Fyll transportburen/sjukbur med enbart fleecefiltsbitar eller annat tyg som inte trådar sig, undvik deras vanliga bottenströ, bomaterial som papper och annat som kan fastna och damma i operationssåret. Ta med åtminstone ett byte!
  • Ta med två vattenflaskor, ifall en slutar att fungera.
  • Ta med någon extra god mat gärna åt det mer flytande hållet, t.ex. gröt, barnmat eller om du redan råkar ha en tillblandad smoothie till råttor i kylskåpet. Bra att ha efter uppvaknandet. Med fördel kan du ge av samma innan operationen så att råttan har lite extra att stå på.
  • Torrfoder
  • Små skålar med låga kanter, en för barnmat/gröt/smoothie och en för torrfoder. Nyopererade råttor ska inte strömatas utan allt torrfoder samt annan föda ska ligga i skål.
  • En tratt eller annat som kan hindra råttan från att röra stygnen. Veterinärer bör ha lösning på detta men bra att ha med utifall att!
  • En stor filt, pläd, jacka etc. att dra över buren ifall det är kallt ute och för att slippa drag i bilen/bussen/taxin.

Tips! Om det går att köpa Critical Care hos veterinären så passa på att göra det. Det är toppen mat att ha hemma åt sina små efter en operation som kan hjälpa dom att återhämta sig snabbare.

Vård

En sjukbur behövs så att råttan har någonstans att bo under dagarna efter operationen. Ifall råttan åkte fram och tillbaka i en transportbur som inte lämpar sig som sjukbur så behöver en bra sjukbur (t.ex. en hamsterbur, även känd som ”duna”) stå klar att kliva in i när ni kommer tillbaka hem från veterinären. Du kommer också behöva sköta om råttan och se till att den har det rent och fräscht i sjukburen, får sin medicin som veterinären skrivit ut, håller koll så att den mår bra, äter, dricker, kissar och bajsar som den ska. Du kan läsa mer om både sjukbur och vård efter operation här!

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: