A rat foot

Klumpfot

Klumpfot är ett tillstånd som orsakas av en bakterieinfektion. Klumpfot yttrar sig genom att råttans baktassar svullnar upp och/eller infekterade sår uppstår. Detta gör mycket ont på råttan och om du misstänker att din råtta har fått klumpfot så bör du besöka veterinär för att få det behandlat. Om klumpfot behandlas i tidigt skede kan råttan bli helt symptomfri, väntar man dock för länge med att behandla så kan bakterierna sprida sig till andra delar av kroppen och exempelvis orsaka infektioner i skelettet.1

Symptom

  • Svullna och rodnade tassar.
  • Små röda prickar/knölar på tassarna.
  • Blödande sår.
  • Var kan finnas om såren är infekterade.

Misstänker du att din råtta har klumpfot? I första hand ta och kolla igenom behandlingstipsen nedan, blir det värre så kontakta veterinär för diagnostisering och behandling. Oftast om man hinner se klumpfot i tid så kan man behandla det själv genom små förbättringar i buren, man behöver bara medicinera det om det blir värre, blir infekterat och råttan verkar ha synbart ont. Läs mer här om tecken på smärta hos råttor.

Möjliga orsaker

Det är viktigt att identifiera de underliggande orsakerna till klumpfot, annars är det troligt att tillståndet kommer tillbaka trots behandling.

  • Övervikt, vilket resulterar i stor belastning på baktassarna.
  • Burförhållanden, exempelvis gallerhyllplan eller andra oregelbundna, hårda ytor. Även vasst material som kan orsaka sår under råttans tassar.
  • Genetiska anlag som ökar risken för klumpfot.

Saker du bör kolla efter är följande:

  • Verkar råttan ha fått klumpfot på grund av spånet? Testa Kartongströ eller Cellulosafibrer då det är extra mjukt. Läs mer om spån här!
  • Hyllplan är en bov ifall råttan är överviktig. Täck dom med fleece/mattor eller byt ut dom mot något annat.
  • Om de verkar ha fått det av gallret som buren är gjord av, se till att ge dom enklare sätt att ta sig omkring såsom rep eller krogar.

Behandling

Ifall råttan har märkbart ont eller såret inte blir bättre/värre på en en vecka så ta råttan till en veterinär. Håll utkik efter var från såret, det är ett tecken på att råttan behöver antibiotika då det blivit infekterat. Behandling kan ta flera veckor, det är därför viktigt att hålla såren rena och det kan underlätta läkningsprocessen att använda ett strö som är mjukt och inte dammar.

  • Tvätta såren med sårtvätt som är skonsamt t ex alsolsprit eller koksaltlösning.
  • Lägg mattor/fleece på hyllplan så det är extra mjukt för råttans tassar. Byt dessa ofta! Helst varje dag.
  • Rengör hyllplanen dagligen med grönsåpa så det hålls fritt från bakterier. Tips, skaffa en sprayflaska som du blandar grönsåpa och vatten i för att använda till buren.
  • Byt ut spånet mot något mjukare som t ex carefresh eller millamore supersoft. Läs mer om spån här!
  • Antibiotika om såret blir infekterat.
  • Eventuellt smärtstillande enligt veterinärs ordination.

OBS: Det finns en risk att råttorna börjar markera mer under behandlingen då man rengör buren så pass ofta.

Förebyggande åtgärder

Undersök din råtta kontinuerligt för att hitta eventuella sår som kan komma att ställa till med problem senare. Man behöver inte oroa sig över minsta lilla skråma men om man upptäcker ett sår under baktassen så är det bra att hålla ett extra öga på det så att man ser att det läker fint.

Upprätthåll en ren bur. Klumpfot orsakas ofta av en bakerieinfektion och genom att hålla buren ren minskar man risken för bakterietillväxt. Detta görs givetvis genom att städa buren ordentligt, men kan också göras genom att toaträna dina råttor så att de främst gör sina behov i toalådan. Detta leder till att resten av råttans burytor håller sig fräschare vilket därmed minskar risken för bakterietillväxt.

Ge råttan en balanserad kost för att undvika övervikt. Det är även viktigt att ge rätt mängd mat. Mer om torrfoder och hur man tar reda på hur mycket man ska ge kan du läsa här. Tips på bra färskmat och ett exempel på hur ett utfodringsschema kan se ut finner du här.

Se över burinredningen. Gå igenom buren och säkerställ att det inte finns något vasst som råttan kan skada sig på. Har din bur gallerhyllplan? Byt ut dessa genast då det är olagligt att använda sådana. Mer om detta kan du läsa i Jordbruksverkets föreskrifter gällande djurskydd, L80.

Bilder
  1. http://http://ratguide.com/health/integumentary_skin/ulcerative_pododermatitis.php ↩︎

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,