Boende och inredning

Texten i den här artikeln är tagen från boken Din Vän Tamråttan skriven av Hanne Carlsson

Buren

I det vilda så tycker råttorna om att klättra vilket gör gallerburar det bästa alternativet för våra tamråttor. Detta bidrar även med att råttor föredrar burar som är höga än dom som är långa och låga. När man köper en gallerbur till sina råttor så bör man tänka på att galleravståndet inte ska vara större än 2cm (20mm) för annars finns det en risk att dom tar sig ut ur buren. Vem vill komma hem till försvunna råttor och behöva leta efter dom i panik? Jo, ingen! Vi vill ha våra råttor säkra inuti deras bur lika mycket som vi inte vill ha en hjärtattack när vi inte hittar dom. Tänk på att ifall du har äldre råttor kommer du behöva pensionärs inreda buren så att dom kan ta sig runt enklare. Du kan läsa mer om att säkra buren åt dom äldre här!

Olika saker att tänka på när man skaffar en bur:

 • Har den små dörrar? Då kan det bli svårt att både städa och inreda buren
 • Är galleravståndet större än 2cm? Då kan du behöva näta in buren!
 • Står buren i drag? Du kan behöva skydda sidan där det drar in i buren med ex hårdplast eller plexiglas.
 • Är buren av trä? Se till att lacka den rejält så att det inte börjar lukta en massa kiss om den.

Placering

Det man bör tänka på när man ska placera buren i ens hem är att det inte bör vara :

 • Drag – Råttor kan bli förkylda om det drar för mycket
 • Stark soljus – Kan bli för höga temperaturer

Ifall du ställer din bur emot en vägg så tänk på att vissa råttor har en tendens att kissa utanför buren och därmed kan skada väggen/tapeten eller föremål som är omkring den. Du kan t.ex sätta upp plexiglas, vaxduk eller dushdrapperi bakom buren för att skydda väggarna. Dessa är även rätt lätta att tvätta med ifall det skulle behövas.

Städning

Beroende på hur många råttor man har och hur mycket inredning man har samt av vilken typ inredningen är av. Ifall du har hus av trä kan dessa behövas rengöras efter ett tag då dom kan suga åt sig kisslukten och börja lukta väldigt starkt. Du kan till exempel sätta på något på trähusen såsom en vaxduk för att skydda den mot urinen. Ifall du har föremål av bomull eller fleece så bör dessa tvättas när dom börjar lukta. Vanlig plastinredning kan enkelt torkas av.

När man städar buren så kan du använda dig av grön såpa och även ha en mix av ättika och vatten (30% ättika och 70% vatten). Ättika neutraliserar urinlukten från buren och även plastföremål. När du städar buren med såpa och ättika så bör du låta den vädras ur så det inte luktar så starkt innan du sätter tillbaka råttorna. Råttorna har väldigt bra luktsinne och även känsliga luftvägar. Därför bör du vara försiktig med starka dofter såsom ättika.

Att ha en ren bur och inredning hjälper råttorna att hålla sig friskare. Ifall dom andas in urinlukt för länge kan dom få luftvägsproblem. Tänk på att ifall buren är ren så luktar det inte speciellt mycket, oftast ingenting alls, detta bidrar även med att råttorna kommer att vara renare.

Mat, vatten och toalett

I buren så kan man även placera ut toaletter åt råttorna. Det går att toaträna dom genom att lyfta dit deras bajs om du hittar det någon annanstans och fortsätta göra detta tills dom själva börjar gå på toan och mängden bajs i resten av buren minskar. Du kan t.ex använda dig av hörntoaletter tillsammans med toa-lätt eller paperloo. Du kan kolla efter länkar till bra material till både buren och toaletterna här! Tänk på att en toalett så ska det rymmas en råtta eller fler att kunna sitta där. Ett bra tips är att skaffa vanliga platta stenar och sätta dom i toaletterna. Råttor brukar oftast älska att kissa på stenar och detta hjälper dig med att toaträna!

För att ge råttorna vatten så ska du helst använda dig av flertalet vattenflaskor då dom inte blir smutsiga. Vissa råttor tycker om att ha skålar i buren så att dom själva kan sitta på kanten och dricka vatten samt tvätta sig. En bra sådan skål är dom som sitter på gallret. Här är ett exempel på en sådan skål. Ha minst två vattenflaskor i buren och gärna på olika våningar så att dom kan bestämma vart dom vill dricka och slipper bråka om vattnet. obs! Byt vattnet varje dag! Att byta vattnet varje dag är bra att göra för att hålla dom rena och fria från alger.

När man matar sina råttor så är strömatning att föredra över att ge dom mat i en skål. Läs här om varför strömatning är att föredra med mera.

Transportbur

En transportbur används när man, såklart, ska transportera råttor eller ifall du behöver stoppa undan dom när du ska städa deras bur. Det finns en massa olika typer av transportburar som man kan köpa. Bland annat så finns det ..

Tänk på att ifall du köper en katt/hundtransportbur med galler fram så gäller det även där att max ha 2cm galleravstånd!

Man behöver inreda transportburen åt råttorna med antingen spån eller fleecefiltar. Detta görs för att bland annat isolera buren om det är kallt ute så att råttorna inte kyls ner. I vissa transportburar så kan man inte fästa vattenflaskor för att gallret sitter på toppen eller att flaskan läcker. Då kan man istället ta och lägga in bitar av gurka eller vattenmelon som vätska åt dom eller ta med en liten vattenflaska och ge dom vatten när du tror dom behöver det genom transportburen. Ifal det är riktigt kallt ute så kan man linda in transportburen med fleece eller en filt och sedan stoppa den i en extra väska så att man förhindrar den iskalla luften för att komma in i till råttorna.

Inredning

I det vilda så bor brunråttan i underjordiska gångsystem och vårt mål är att försöka efterlikna deras naturliga bo i buren. Detta betyder mer eller mindre att man då ska inreda buren med många krypin och många klättermöjligheter. För att ge dom krypin så kan man köpa små trähus att ha på botten av buren, plaströr dom kan springa in i och gömma mat. Du kan ta vanliga kartonger ifall du har beställt hem något eller tomma kartonger från matbutiken. Det gäller att man är lite kreativ med hur man inreder buren åt dom små!

Ett bra mått att gå efter är minst 1 sovplats per råtta men helst fler. Sovplatser kan vara till exempel:

 • Enkla, dubbla eller trippla hängmattor i fleece eller annat material som inte trådar sig
 • Tunnlar i fleece eller plast
 • Sputniks, små hus man hänger fast i gallret.
 • Plast- och träkorgar du kan sätta fast med kedjor eller buntband.
 • Virkade kojor med mera

Försök att variera vad för typer av sovplatser dom har. Tänk på att ifall dom vill ska nästan alla råttor kunna sova tillsammans. Om du inte skulle ha 10+ så kan det bli en aning svårt! Ifall du har råttor som gärna biter sönder hängmattor så är det mest ekonomiskt att göra som själv. Detta kan du göra genom att klippa sönder fyrkantig eller avlånga bitar av fleece och sedan sätta fast dom med krokar, gem, buntband eller hur som helst. Så länge dom faktiskt kan hålla sig uppe när råttorna sover i den. Ifall du inte orkar göra egna hängmattor kan man köpa från t.ex arken zoo, zooplus eller från försäljare. Det är oftast billigare att köpa hängmattor från försäljare! Till exempel så kan du köpa hängmattor, virkade kojor, tunnlar och även hinder från Ramnemarks Ratstuff! Kolla vidare i listan om vilka mer försäljare som finns registrerade!

Det du också kan inreda buren med är tjocka rep som t.ex. Juterep. Du kan inreda buren med grenar och hyllplan. Tänk på att ifall du tar in grenar från naturen så bör udu rengöra dom så att det inte kommer ohyra med in i buren. Du rengör dom genom att hälla kokande vatten över grenen och låter den torka eller så stoppar du in den i ugnen på låg värme ett tag. Här finns en lista på alla träslag som man kan ta in till råttorna som inte är giftiga!

Använd inte springhjul om dom inte är stora nog. Den storleken du behöver 16″ hjul för att det ska vara stort nog för både hanar och honor. De hjul som är stora nog som man kan köpa just nu är Tic Tac Wheels!

Läs om Bo- och bottenmaterial här!

Referenser

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,