Hur man bantar en tamråtta

Orsak

Det vanligaste orsaken är att man ger för mycket godis eller matrester men man kan även ha ett dåligt foder. Ta och läs vidare om bra torrfoder här! Ibland så kan det helt enkelt bero på generna och man har då väldigt svårt att banta ner råttan. Oavsett så är det mycket svårt att få ner råttor i vikt ifall dom blir överviktiga även om det inte beror på generna.

Tips och tricks

  1. Rätt kost: Se till att din rått äter en balanserad kost som är anpassad till deras viktminsknings behov. Everkin critters har ett foder som är bra för både äldre och tjocka tamråttor: Chonky ratty mix
  2. Måttlig portioner: Ge inte din rått för stora portioner mat. Håll koll på mängden mat du ger och följ de riktlinjer som din veterinär ger dig för att säkerställa att de får rätt mängd mat.
  3. Ökad fysisk aktivitet: Låt din rått få tillräckligt med motion. Skapa en stimulerande och säker lekmiljö med leksaker, klätterställningar och utrymme att utforska.
  4. Belöning: Använd positiv förstärkning när du belönar dina tamråttor. Ge dom kalorisnåla godisar såsom grönsaker eller andra torkade godsaker.
  5. Regelbundna vägningar: Håll koll på din råttas vikt genom att väga dem regelbundet. Skriv ner vikten och håll koll så att den verkar gå nedåt.
  6. Övervaka intaget av mat: När du har flera råttor, överväg att ta ut den överviktiga råttan vid utfodring så att de andra kan äta först och låt sedan den få komma in med de andra. Det finns en risk att din tamråtta med övervikt roffar åt sig mycket mat och därför kan det vara bra att låta de andra äta först.
  7. Tålamod: Vänj din rått vid förändringar i kosten och aktivitetsnivån gradvis. Viktminskning bör vara en långsam process för att undvika hälsorisker.
  8. Övervaka hälsan: Under hela viktminskningsprocessen, se till att din rått inte uppvisar tecken på stress eller ohälsa. Om du märker några ovanliga beteenden eller symtom, kontakta omedelbart din veterinär.
  9. Färskfoder: Det kan vara bra att låta den överviktiga tamråttan att inte vara med på utfodring av färskfoder, utan låta den få annan mat under tiden. Du kan ta ut råttan och göra roliga aktiviteter eller liknande medans de andra får äta upp färskfodret i buren.

Att hjälpa din tamråtta att banta kräver tid och engagemang, men det är viktigt för deras hälsa och livskvalitet. Följ dessa riktlinjer för att säkerställa att din rått når en sund vikt på ett säkert och hälsosamt sätt.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: