Idyllisk skog

Grenar till buren

Tänk på att rengöra allt som plockas in från naturen! Antingen stoppa grenen i ugnen, om det får plats såklart och inte tar emot i toppen av ugnen. Sätt ugnen på 70-100 grader i 15-30 minuter. Om grenen inte får plats i ugnen så kan du hälla kokande vatten på grenen och låta det torka.

Ta av mossa/bark från grenen med så att det inte kan finnas ohyra liggandes bakom det.

OBS! Ta av bladen innan du stoppar in grenen i ugnen!

Bra träslag

Dåliga träslag

Ek

Ekens bark, löv och ekollon är giftiga, speciellt när blad och blommor slår ut under våren. Statens veterinärmedicinska anstalt skriver följande om ek.

”Ek innehåller tanniner som är polyfenoler. Efter förtäring binder tanninerna till proteiner i fodret, tarmslemhinnan och matsmältningsenzymer vilket försämrar matsmältning och absorption av näringsämnen. De försvårar också absorptionen av järn från tarmen, vilket kan leda till järnbrist.

När tanniner reagerar med proteiner i mag-tarmkanalen bildas nedbrytningsprodukter som pyrogallol. Dessa nedbrytningsprodukter kan orsaka skador på mag-tarmkanalen, njurarna samt levern eftersom de absorberas lätt. Pyrogallol orsakar även att röda blodkroppar spricker (hemolys) vilket kan leda till blodbrist (anemi) och blod i urinen (hematuri).

Garvsyra är en av tanninerna i ek. Den verkar sammandragande på vävnader samt koagulerar blod och protein vilket orsakar blödande mag-tarminflammation (hemorrhagisk gastroenterit) och skadar njurtubuli.”

https://www.sva.se/amnesomraden/giftiga-vaxter-a-o/ek/

Barrträd

Ta och läs vidare under Bo och bottenmaterial om bottenmaterial för att lära er om varför barrträd inte är bra att ha.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: