Tre tamråttor på en matta

Dina första råttor

Texten nedanför är inspiration från Elda Rattery! Du kan läsa mer på uppfödarens hemsida.

Förberedelse

Innan du får hem dina allra första råttor så behöver du förbereda buren och införskaffa allt som behövs.

Råttor må vara flock djur men dom älskar verkligen mänsklig kontakt och sällskap. Så tänk på att placera buren någonstans där du vistas ofta istället för ett hörn. Det är bättre med liv och rörelse omkring buren då dom blir mer vana vid din närvaro och diverse saker som händer i hemmet.

Placera inte buren vid dessa ställen:  

  • Fönster, pga drag kan göra dom förkylda oftare
  • Element, då dom är känsliga för överhettning

Innan du får hem råttorna så borde du ha koll på vart dom får lov att springa i ditt hem. Ett tips är att råttsäkra runtomkring kylskåp, hål, vid diskmaskiner och diverse ställen som dom inte får komma in i. Detta kan göras med galler eller silvertejp men tänk på att gallrets maskor inte får vara större än 2cm. Här är ett bra galler från Jula där rutnätet är 13mm som passar perfekt till råttsäkring!

Mata dina råttor

Råttor ska upp till 14 veckor få i sig extra protein i sin mat med en låg fetthalt. Det är för att i denna åldern så har dom sin största tillväxtperiod. Du tillsätter extra protein för att dom ska orka och utvecklas på ett hälsosamt sätt. Att dom får en bra start i livet ger dom bättre förutsättningar att kunna hålla sig friskare igenom resten av livet. Försök att undvika att ge mat eller godis igenom gallret. Det kan göra så att dom börjar bita efter dina fingrar då dom tror att det är mat! Dom ska även ha färskt foder, som helst består av grönsaker, varannan dag tillsammans med deras torrfoder. Ge dom även var tredje dag extra proteinrik färsk mat. Ett bra protein är ett hårdkokt ägg! Minska successivt på måltiden med extra protein efter att dom har blivit 14 veckor gamla.   Godis får man se till så att man inte ger för mycket av. Det kan leda till viktproblem som snabbt kan bli farligt för deras hälsa och det leder även till en för tidig död. Se till att godiset är hälsosamt såsom Whimzees som är vegetariska tuggben för hundar men det funkar toppen till råttor! Kokosflingor, puffat ris och även färska/torkade frukter och bär. Tänk på att frukter och bär innehåller mycket socker så detta borde ges med måtta.  Kolla mer på torrfoder här så får du en mer utförlig beskrivning på vad för torrfoder som är bra att ge.

Tid utanför buren

Råttor ska bli utsläppta minst en timme varje dag. Du behöver se till aå att rummet/hagen bör vara ordentligt råttsäkrad för att både skydda ditt hem och råttorna. Ha koll på hål vid diskbänkar, skåp och under kylskåpet, du vill inte ha råttor som smiter in under dina köksbänkar eller bakom diskmaskinen. Se även till att ha plockat bort sladdar, mediciner och annat som dom inte borde äta eller komma åt. Tänk på att råttor är otroligt smarta så att dom kan överlista dina lösningar för att hålla dom borta från till exempel fönster. Under den första tiden som du har dom lösa så ha extra koll på dom. Dom hittar alltid saker att klättra på, försöker bita hål på alla hål du kan ha tejpat för eller försöker överlista dig! Under tiden så får du vara beredd på att komma på nya lösningar ifall dom har lyckats överlistat dig och springer runt på köksbänken där du har spisen. Ingen vill ha en bränd råtta!

Har du andra husdjur som rör sig fritt i huset? Se till att stänga ute dom ur rummet/hagen där du tänker ha råttorna. Du vill inte att olyckor sker ifall du har till exempel en alldeles för intresserad katt. Även ifall du tror att din hund/katt aldrig skulle skada råttorna så kan det ske. Då kommer du mest troligen inte vara snabb nog för att stoppa en attack innan det är för sent. Glöm inte att råttor också kan orsaka väldigt stora skador för att vara så små. Så ifall du vet att din hund/katt inte skulle göra något så vet man aldrig med råttorna. Glöm inte ett berätta för andra personer i huset när och vart dina råttor är utsläppta så att dom inte av misstag släpper ut dom eller släpper in ett annat husdjur när dom öppnar dörren.

I början när du släpper ut dom i till exempel ett rum. Så kan du ha det i princip tomt på saker förutom dina möbler, råttorna är ändå så nyfikna på allt då det är nytt. När dom börjar bli vana och har utforskat det mesta så kan du erbjuda olika aktiviterer åt dom. Detta kan vara till exempel en grävlåda med jord, kartonger, tunnlar, ge dom tidningspapper att boa med i kartonger, träna tricks eller till och med ha klätterställningar.

Råttan vägrar komma fram

Ifall det skulle hända att din råtta/råttor har sprungit iväg och gömt sig i något utrymmet, skåp, under soffan eller liknande. Då kan du locka fram dom med något extra gott som till exempel ägg eller bananchips så kanske dom kommer fram. Ifall de absolut inte vill komma ut så kan du testa att skicka in deras kompis eller sätta något som är tryggt framför där dom tog sig in. Förr eller senare kommer dom att komma ut, dom blir hungriga och törstiga till slut.

Om du har råkat skrämma råttan så dom blir skräckslagna så springer dom iväg och gömmer sig. Dom försöker att försvinna genom att sänka pulsen och sitta helt stilla, men detta kommer inte hålla för evigt. Dom kan bara vara rädd i runt 20 minuter innan dom börjar slappna av och testa om situationen.

Göra sig hemma

Beroende på om du har köpt råttor från uppfödare, djuraffär eller får hem omplaceringar så kan du behöva ge dom olika mycket uppmärksamhet från dag ett. Du kan behöva ge dom lite tid eller inte! Det spelar helt roll på individen.

Från uppfödare så är råttorna antagligen väldigt vana vid uppmärksamhet från människor och dessa behöver inte lämnas ensamma för att kunna komma till ro. Du kan börja hantera dom direkt efter du har kommit hem. Sitta vid buren, prata med dom, ge dom godsaker från händerna med mera!

Är dom från djuraffär eller är omplaceringar så kan dom vara blyga, överväldigade, rädda och/eller osäkra av ombytet av miljön. Då kan du ge dom lite tid att göra sig hemma i deras nya bur. Sedan kan du försiktigt prata med dom eller sjunga, sitta med handen och pilla runt i buren men inte på dom. Det kan göra så att dom vågar sig fram och utforska allt!

Till början så kan du sätta dom på ett bord. Så dom inte kan hoppa av bordet men tvingas vara i närheten av dig. Dom kommer tillslut börja utforska hela bordet men även dig. Tillslut växer deras självförtroende och dom kommer att börja springa över dig mer och mer. Det är viktigt att knyta an till dom på små ytor innan du låter dom springa runt på större ytor. Ett bra tips för knyta an till dina nykomlingar är att gå runt med dom ofta i till exempel en hoodie där dom kan få vara i luvan. Det kommer snabbt lära sig att du är en trygg punkt. Ifall något skulle skrämma dom så kommer dom springandes istället för att springa ifrån dig.

När du väl känner att dom är trygga nog med dig så kan du släppa ut dom på golvet. Detta kommer vara tillbörjan skrämande för dom med ett sådant stort och nytt område. Dom kanske är lite försiktiga och kollar runt lite på golvet som är runtomkring dig.

OBS! Se till att rummet du släpper dom i är råttsäkrat!

Inredning

I en bur så behöver du: 

  • Ett orderntligt lager strö i botten av buren t.ex Hampa strö
  • Sovplatser såsom hängmattor, sputniks, trähus, rör eller tunnlar. En bra standard är att ha 2 hur per råtta men minst 1 sovplats per råtta. Så kan dom välja själva om dom vill sova ensamma eller ihop.
  • Toaletter med pellets i t.ex. Toa-Lätt. Passa dig för att använda kattsand då det är uttorkande, kan innehålla kemikalier och mycket damm. Toaletterna är tillför att råttorna ska bajsa och kissa i dom men de kan även hämta mat och sätta sig där för att äta.
  • Vattenflaskor så att vattnet håller sig fräscht längre. En skål med vatten kan även användas om man känner för det då vissa råttor föredrar det hellre.
  • Klättermöjligheter såsom rep, korgar eller liknande så dom kan ta sig ner enkelt från toppen till botten av buren. Råttorna klättrar enkelt uppför en bur men dom gillar att ha rep så dom kan springa nedför när dom ska till botten av buren.

Du kan självklart göra egna hängmattor av fleece då det är oftast ett billigare alternativ . Har du något gammalt som inte används längre? Du kan använda dig av mössor, lådor, korgar eller klippa sönder gamla örngott till bomaterial eller leksaker. Små och stora rep kan du knyta fast i buren så dom kan springa runt på dom eller klättra uppför! Ha hellre buren full med klättrningsmöjligheter än att fylla den från topp till tå! Det gör så att råttorna bygger upp en bra muskulatur vilket gör att dom både håller sig smala men även hjälper dom när de blir äldre.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: