Torrfoder för tamråttor

Blanda ditt eget torrfoder

Texten nedan är från Atria Rattery Finns en massa bra information på Atrias hemsida bland annat så finns information om fosfor och njurproblem.

Det bästa och billigaste alternativet är såklart att blanda sitt egna torrfoder. Så hur blandar man sitt egna torrfoder åt pälsklingarna? När man blandar sitt foder så borde man tänka på att växande råttor behöver mer protein och kanske fler fröer i sitt torrfoder medan vuxna bör ha mindre protein samt feta fröet. Vuxna ska ha mindre fröer och nötter för att inte bli överviktiga eller få problem. Tänk på att fröer och nötter är väldigt nyttigt och det ska inte uteslutas helt!

Om du har hanar, se till att torrfodret innehåller en lägre halt av fosfor då det är snällare mot njurarna. Här kan du läsa mer om vad fosfor och njurproblem!

Minst 60% ska vara oprocesserad säd. Det du kan använda dig av är till exempel korn, hirs, majs, durra eller råris som innehåller mindre fosfor. Vete, råg, dinkel och havre innehåller lite mer fosfor.

~15-20% ska vara processerad säd så att dom kan tillgodogöra sig näringen. Detta är även bra för att sänka fosforhalten i fodret. Har du en råtta i flocken som har enklare att lägga på sig vikt så dra ner på mängden processad säd och byt ut det mot oprocessad säd.

~10-15% ska vara torkade grönskar och örter. Tänk på att vara försiktig med solrosfrön då vissa råttor kan vara känsliga mot dom och utveckla hudproblem på grund av det. Örter brukar oftasts finnas på djuraffärer! Hittar du inte torkade grönsaker kan man torka det i ugnen hemma.

~10% bör vara någon sorts protein. Du kan välja att utesluta protein i torrfodret och istället ge det till dom vid sidan om! Tänk på att om du vill ha sojabönor i torrfodret så får dom inte ges råa! Rekommederar därför att ge sojabönor vid sidan om och ge dom något annat som protein källa.

OBS! Ge dom flera olika typer av säd, grönsaker, örter, proteinkällor. Det gör så att fodret inte blir alltför tråkigt!

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

,

Etiketter: