Att skaffa råttor

Texten nedan är inspiration från Isamurats! Om du vill läsa mer så gå in här!

Råttor, precis som alla andra djur, är bättre för vissa människor och mindre för andra. Det som du inte bör göra är att spontant köpa råttor, eller något annat djur, om du inte är förberedd. Här så kan du läsa om du är rätt ägare för råttor.

Varför just råttor?

Råttor är helt underbara husdjur. Det är så mycket kärlek och personlighet i en liten kropp att du kommer att bli förvånad! När du kommer hem så kan du se deras små tassar greppa gallret och du kommer att känna lyckan från dom. Dom älskar att springa runt utanför buren och upptäcka ditt hem. Dom kan få ditt hjärta att explodera av panik när dom faller av buren, bordet eller stolen. Dom är dock tåligare än vad man tror! Vissa råttor gillar att gosa med sin människa medan vissa gillar mer att utforska och göra ohyfs.

Är råttor rätt för dig?

Ja, kör på!

 1. Du vill ha husdjur som lär känna dig och uppskattar dig
 2. Du har inget emot en aktiv liten busunge eller en som älskar att mysa med dig
 3. Du kan spendera de pengar som behövs för att ha hälsosamma och lyckliga råttor
 4. Du har inget emot att släppa ut dom minst en timme om dagen
 5. Du har tänkt över vem som kan passa råttorna om du åker bort mer än 24h.
 6. Du har inget emot att dom förstör kablar, stolar, drar vaddering ur diskmaskinen, kläder med mera. (Vissa förstör mer än andra)
 7. Du har inget emot att städa deras bur när det behövs.
 8. Du har inget emot att ge dom mat och byta vatten varje dag
 9. Du känner att du orkar med att ha dom i 2-3 år.

Nej, det funkar inte

 1. Du bor hemma hos någon såsom dina föräldrar, sambo, vän eller hyresrätt. Kolla om du får ha husdjur för dom du bor hos innan du skaffar några!
 2. Dina barn vill ha djuren men du själv inte har tid eller ork att ta hand om dom. Om barnen är under 18 är det ditt ansvar att se till så att djuren får den vård dom behöver.
 3. Du kan eller orkar inte lägga den tid det krävs på dom.
 4. Du vill ha ett husdjur som kräver lite uppmärksamhet.

Kostnad

Första kostnaden

När du skaffar dina råttor så kommer det att kosta rätt mycket beroende på vad för bur du vill ha. Ta och läs mer på Inköpslistan! Där så står det allt som behövs köpas innan du får hem råttorna.

Det som du bör räkna med är bur för runt 500-3000kr, transportbur för ca 150kr, bo- och bottenmaterial som kan variera men är runt 80-200kr för olika mängder, torrfoder som kan kosta runt 200-1000kr beroende på om du köper det själv eller köper det i butik, inrending i buren och mineraler och vitaminer.

Första kostnaden kan bli rätt hög beroende på vad du köper för något. Därefter så kommer kostnaden vara betydligt mindre.

Vanliga utgifter

 • Mat – Detta kostar oftast rätt mycket men det håller väldigt länge. Exempelvis så kan du köpa 10kg foder och det räcker i ca 12 månader för 2s, 6 månader för 4 osv! Då räknar man med ca 14g/råtta.
 • Godis – Detta kan variera i kostnad beroende på om du gör eget eller köper från djurbutiker.
 • Toalett innehåll
 • Bomaterial – Du kan riva eget tidnignspapper och då kostar det knappt något.
 • Botten material – Varierar beroende på vilket strö, men runt 70-200kr
 • Leksaker – Beror på om du gör egna av ex. toalettrullar eller köper
 • Sovplatser – Kostar oftast runt över 100kr/st från butiker, billigast är att göra egna eller att köpa från försäljare.

Extra kostnader

 • Veterinärkostnader – Kan kosta runt 500 och uppåt mot några tusenlappar beroende på vad som är fel på dom
 • Medicin – Beror på vad för medicin du får samt mängd. Kostar runt 150kr och uppåt.
 • Råttsäkra huset – Du behöver nog råttsäkra rummet där dom ska vara utsläppta i. Detta kan du göra med silvertejp eller galler som du sätter för alla hål som du tror dom kan ta sig igenom.

Bra länkar att läsa på

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i