En tamråtta ute i gräset

Allergi & Tips

Allergi mot råttor är en vanlig orsak till att många väljer att omplacera sina råttor. Här har vi samlat våra bästa tips på hur man kan leva ett liv med råttor, trots allergi. Omplacering behöver inte vara den enda utvägen om man är allergisk.

Hantering

Under denna rubrik finner du tips på vad som kan vara bra att tänka på när du som har allergi hanterar dina råttor.

 • Tvätta händerna efter hantering. Försök vara konsekvent med detta, tvätta händerna även om du bara har hälsat kort på dem. Tvätta gärna en bit upp på armarna om de har sprungit på dig.
 • Får du utslag eller liknande när de klättrar på dig, ha långärmat när de springer på dig. Du kan även ha en råttröja som du endast använder när du umgås med råttorna, eller vara noga med att byta kläder efter att du har umgåtts med råttorna.
 • När du har dina råttor ute i hemmet så rekommenderar vi att begränsa så att de inte kan springa i soffan, sängen, etc. Undvik ställen där du har tyg, detta eftersom råttor oftast lämnar kiss efter sig när de promenerar runt. Ett alternativ är att ha en inhängnad för dina råttor. Det finns fina inhängnader att köpa och sätta upp i hemmet, men du kan även tillverka en enkel inhängnad själv med exempelvis plexiglas eller kanalplast. Tänk på att med jämna mellanrum städa noga där dom har befunnit sig, då de ofta gärna lämnar kiss efter sig när de är ute och leker.

Burinredning

Här kan du läsa om vad man kan tänka på när det kommer till burinredning. Vissa material har exempelvis en tendens att suga åt sig kiss mer än andra, vissa bottenströer dammar vilket kan förvärra din allergi om du har allergisk astma. Testa dig fram för att hitta det som passar dig.

Inredning råttbur
 • Tänk på att undvika att ha saker i trä (exempelvis trähus) i buren, eller annat material som kan suga åt sig kiss. Det sugs upp och allergenet fastnar i sakerna och det blir svårt att få bort det från sakerna.
  Vad kan man ha istället? 
  • Plastsaker (exempelvis plasthus/sputniks), dessa är lätta att rengöra och suger inte åt sig av råttornas kiss.
  • Hängmattor, se till att tvätta hängmattorna ofta och ha gott om hängmattor så du kan variera mellan dem.
  • Använd gärna rep och klätternät, men tänk på att även dessa riskerar att suga åt sig kiss. Tvätta repen i tvättmaskin (OBS, använd tvättpåse. Juterep, exempelvis, fäller och riskerar att förstöra maskinen), alternativt tvätta för hand.
  • Råttor brukar uppskatta grenar i buren, ha gärna grenar men byt ut dem ofta för att hålla nere mängden allergener.
  • Kartonger är roligt och enkelt att kasta ut när det behövs.
 • Lokalisera kissfällor. Exempel på vanliga kissfällor är hyllplan, dessa elimineras enkelt genom att ta bort hyllplanen. Vill du ha en toalåda högt uppe i buren så kan du borra hål i valfri låda och hänga upp den med duschdraperiringar. Fyll lådan med strö och en kissten, klart!
 • Använd gärna Carefesh, Millamore eller annat allergivänligt bottenmaterial i buren. Många som är allergiska har även allergi mot bottenmaterial. Genom att byta ut det till ett mer allergivänligt material kan man reducera reaktionerna rejält. Tänk på att inte använda tyg (i kombination med strölåda eftersom endast tyg är olagligt) i botten eftersom det har sämre uppsugningsförmåga än strö.
 • Använd tidningspapper i buren som bomaterial istället för hö eller fleece som inte suger upp kiss särskilt bra. Tidningspapper suger upp kisset och är lätt att rensa ut och ersätta med nytt. Gör detta vid behov.

Nedan följer två exempel på burinredning som har fungerat bra för allergiker. Den ena med mestadels plastinredning och den andra med mestadels grenar och rep.

Städning

Här finns tips som man kan tänka på när man städar råttburen och andra platser där råttorna har vistats.

 • Torka av alla plastgrejer i buren som råttorna har kissat i/på. Tänk på att ta extra noga där du ser att dom kissar återkommande.
 • Släng ut eventuella grenar och kartonger en gång i veckan eller vid behov. Testa dig fram för att se vad som funkar för dig.
 • Har du rep i buren? Tvätta dessa för hand eller i maskin (med tvättpåse). Beroende på hur toatränade dina råttor är så kan detta behöva göras mer eller mindre ofta.
 • Detsamma gäller hängmattor, testa att tvätta dem en gång i veckan och se om du behöver tvätta dem mer eller mindre frekvent.
 • Städa buren ofta. Använd en speciell svamp eller trasa som du enbart använder när du städar din råttbur. Det samma gäller eventuella handdukar som används för att torka ur. Glöm inte att torka rent gallret på buren med jämna mellanrum, burgallret kan vara en riktig kissfälla!
 • Glöm inte att torka av väggen bakom buren om din bur står mot en vägg. För att undvika att kiss sätter sig i väggen kan du ställa ett golvskydd i plast bakom buren. Torka av detta vid behov.
 • Tänk på att alltid dammsuga efter behov, många dammsugare fångar upp allergener vilket bidrar till en bättre inomhusmiljö.
Inredning av textil i tvättmaskin
Förvaringslåda med inredning i plast

Övrigt

 • Antal råttor kan göra stor skillnad för dina allergiska besvär. Ju fler råttor, desto mer allergen utsätts du för. Det finns inget gyllene nummer eftersom alla råttor utsöndrar olika mängd allergen, men det går att hitta en gräns som funkar för dig. Det är alltså inte helt otroligt att du klarar att ha 4 råttor utan större besvär, för att sedan få det riktigt jobbigt om du utökar flocken.
 • Toaträna dina råttor. Genom att ha en avsedd toa minskar du spridningen av allergener. Utöver att de inte kissar överallt, så blir det också lättare för dig att städa.
  • Tips: Lägg in en kissten i toalådan, förhoppningsvis kommer råttorna vilja kissa på den utan att du behöver göra någon annan toaträning. En kissten är en helt vanlig sten tagen utifrån, stenen bör ha en ungefärlig storlek av en knytnäve.
 • Tänk på att ställa råttburen någonstans där du inte spenderar allt för mycket tid. Som t.ex. i hallen, eller att du helt enkelt har ett rum enbart för dina råttor. Det beror såklart på hur dina valmöjligheter ser ut men det är enklare att leva med sin allergi om man inte utsätts för den exakt hela tiden. Ett bra exempel på ett råttfritt rum kan vara ditt sovrum. Du spenderar mycket tid i sovrummet och att få sova utan allergi är viktigt för att det ska vara hållbart på sikt.
 • Skaffa en luftenare. Detta kan verkligen göra stor skillnad, men glöm inte att städa din luftrenare enligt produktanvisningarna.
  • Om du äger en luftrenare och får en allergisk reaktion så kan du dra igång luftrenaren på max och låta den rena rejält i några minuter. Detta kan göra att din reaktion inte blir lika långvarig.

Tänk på att vi alla är olika, vissa tål råttor bättre än andra och några av dessa tips kanske helt enkelt inte funkar för dig. Var inte rädd för att testa dig fram, använd gärna denna guide för att hitta det som funkar bäst för dig. Tänk på att allergi aldrig får kompromissa råttornas livskvalitet. Om du upplever att du, trots dessa tips, inte kan ge råttorna det de förtjänar så kan det vara läge att överväga omplacering.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i