Aktivera dina tamråttor

Tricks

Att lära sina tamråttor olika tricks är inte bara roligt för dig, utan det ger också dina små vänner mental stimulans och ökar deras förtroende för dig. Här är några enkla tricks du kan lära dina tamråttor, samt kortfattade steg för att göra det:

 1. Klickerträning: Använd en klicker (ett litet instrument som ger ifrån sig ett tydligt ljud) för att markera önskat beteende och ge din råtta en godisbit som belöning när den utför rätt handling.
 2. Inkallning: Lär din råtta att svara på sitt namn eller en viss ljudsignal. Upprepa namnet eller ljudet när du ger mat eller leker med dem.
 3. Hoppa upp: Lär din råtta att klättra upp på din hand eller axel när du ger ett kommando som ”kom hit” eller ”klättra upp.”
 4. Bolltrick: Träna din råtta att rulla en liten boll med nosen. Belöna dem med en liten godsak när de utför detta trick.
 5. Hoppa genom en ring: Placera en liten ring eller tunnel och locka din råtta att hoppa genom den med en belöning som lockar.

Så här går du tillväga:

 • Steg 1: Börja med en kort träningsperiod på cirka 5-10 minuter åt gången, det är viktigt att inte överbelasta dem mentalt.
 • Steg 2: Använd positiv förstärkning. Belöna din råtta med små godisbitar eller fruktbitar varje gång den utför rätt trick.
 • Steg 3: Var konsekvent med dina kommandon och använd samma ord eller signaler varje gång du tränar.
 • Steg 4: Tålamod är nyckeln. Vissa råttor lär sig snabbare än andra, så ge dem tid att förstå och utföra önskat beteende.
 • Steg 5: Upprepa övningen regelbundet för att förstärka råttans inlärning och bevara färdigheterna.

Glöm inte att träningen ska vara rolig och belönande för både dig och din råtta. Det skapar en starkare band mellan er och hjälper till att hålla dina små vänner mentalt stimulerade och nöjda.

Pingisboll i basketkorg-trick:

 1. Material: Förbered de nödvändiga materialen, inklusive små pingisbollar och en basketkorg(liten i plast) med en bred öppning.
 2. Steg 1: Placera basketkorgen på en plan yta där du tänker träna dina råttor. Du kan använda en liten lekplats eller en träningsarena.
 3. Steg 2: Locka din råtta att komma nära basketkorgen genom att använda något favoritgodis eller en pingisboll som du låter rulla in i korgen så att de ser det.
 4. Steg 3: När din råtta är nära korgen och intresserad av pingisbollen, använd en belöning som en liten godisbit och ge kommandot, till exempel ”släpp” eller ”kasta” medan du visar dem hur man gör genom att placera bollen i korgen själv.
 5. Steg 4: Upprepa träningen. Fortsätt att uppmuntra din råtta att släppa pingisbollen i korgen och belöna dem varje gång de lyckas. Med tiden kommer de att lära sig sambandet mellan kommandot och handlingen.
 6. Steg 5: Öka svårighetsgraden genom att placera basketkorgen på olika höjder eller avstånd, vilket gör det till en utmaning för din råtta att träffa målet.

Som med andra trick är tålamod och positiv förstärkning nyckeln till att lyckas. Var noga med att belöna dina tamråttor varje gång de utför det önskade beteendet och ha kul under träningen. Detta trick är inte bara underhållande att titta på, det ger också mental stimulans och ökar din tamråttas förtroende för dig.

Agility

Agility är när en råtta ska gå en hinderbana på en viss tid. Om man ska träna råttan på agility hemma så kan man antingen göra sina egna hinder eller köpa från butiker eller olika säljare. Bland annat så kan du göra tunnlar av gamla konservburkar, av runda grenar och en planka kan man göra en vippbräda, sicksackhinder och hopphinder. Det är bara din fantasi som stoppar dig!

När man ska lära sin råtta gå en hinderbana så är det bra att ha godis med sig. Det finns olika sätt att träna råttan men generellt sett så gäller inkallning. Du kan locka den med godis, ropa på den, försöka locka den med dina fingrar och mer. Om du har tur så vill din råtta hellre vara med dig än det konstiga bordet med en massa hinder i vägen och kommer springandes till dig.

Utomhus

Att ta med sina råttor utomhus är kul för båda två. Det man bör gå efter är att man ska kunna gå i T-shirt utan att frysa och att det inte ska blåsa för mycket. Du kan ta med råttan ut på dina axlar eller i din hoodie när du är ute och går eller ta en promenad på gräsmattan med dom!

Det här bör du tänka på när du tar ut dom …

 • Blåser det för mycket? Gå inte ut!
 • Tycker du det är kallt? Gå inte ut!
 • Skydda dom mot sol och höga temperaturer. Råttor kan inte på ett bra sett kyla ner sig själva.
 • Dom kan bli solbrända på öron, nos och svans!

Ifall du inte litar på att din råtta kommer att komma på inkallning eller att du inte har ett inhägnat område där du kan släppa ut dom så bör du använda dig av en sele. Antingen kan du göra en egen sele och då är den bästa 8-sele. Du kan även köpa selar till råttorna från försäljare såsom från Zickan. Du kan köpa Zickans sele här! Att sätta på en råtta en sele är ingenting den kommer att tycka om direkt. Därför är det bäst att du tränar dom inomhus att acceptera selen och inte försöka dra sig ur den kontinuerligt. Du vill att upplevelsen ska vara positiv och att dom till slut ska vänja sig vid den. Till exempel så kan du sätta på selen inomhus i några minuter och ge råttan lite godis under tiden så att det blir en positiv upplevelse. Fortsätt göra så tills den blir van! Tänk på att inte ta av selen förens råttan har lugnat ner sig. För annars kommer det bli mycket svårare att få dom att tycka om selen.

I vanliga fall när du går ut med råttan kommer det vara så spännande att dom oftast glömmer bort selen och fokuserar på det som är nytt.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

, ,