Abscess

En abscess är en samling av var i vävnad, organ eller i ett begränsat utrymme som oftast beror på en bakteriell infektion. Till exempel kan vissa råttor få, om dom har otur, abscesser efter dom har blivit riva av en burkamrat. Då deras tassar och klor kan ha gått på bland annat kiss och bajs och därmed innehålla mycket bakterier.

Symptom

  • Onormal svullnad av vävnad med var.
  • En svullnad/klump som ökar i storlek på några få dagar.
  • Den kan vara placerad var som hlest på kroppen samt orsaka ömhet.
  • Klumpens mitt kan vara vit eller ha en svart såskorpa som visar vart skadan skedde.

OBS! Om abscessen är djup så kan symptom som anorexia, viktminskning, begränsad rörlighet och eventuelly en onormal funktion av organer. Om du vill läsa mer om tecken på att råttan har ont läs mer här eller om du vill läsa på engelska !

Orsaker

Abscesser orsakas av störningar av en normal vävnadsbarriär genom:

  • bett
  • infektion som tagit fäste
  • migrering av normal flora till andra sterila delar av kroppen

Abscesser är en infektion samt en inflammatorisk process. Där domvita blodkropparna bildar en mur runt det infekterade området för att kunna förhindra varet att sprida sig ytterligare. Varet består av döda vita blodceller, döda organismer samt vätska från blod. När abscessen fortsätter att växa kommer den mest troligen att spricka. Det gör så att bakterier kan komma åt blodomloppet och detta kan göra så råttan får en blodförgiftning.

Ifall abscessen är liten så kan man ta 40.6-43.3 gradigt vatten mot sårskorpan och blöta upp den. Detta gör så att du kan försiktigt pilla av sårskorpan och kunna tömma varet ur abscessen.

OBS! Undvik att ha värme för länge mot området då det kan leda till att kärlen drar ihop sig!

När abscessen är tömd så kan den rengöras 1-2 gånger om dagen eller enligt veterinärens rekommendationer. Använd då en saltlösning för att rengör såret. Om abscessen skulle vara stor eller djup så är det enklast att göra det hos veterinären. Såret får inte sys ihop!

Ifall en råtta drar ut suturer eller håller på med områden som är öppna så kan man packa såret försiktigt med granulärt socker eller honung följt av tvättning med rumstemperatur saltlösning och sedan torkat torrt. Detta förhindrar en bakteriell tillväxt och hjälper vävnaden att läka. Ifall det verkar vara för torrt så kan man använda Intrasite för att återfukta vävnaden.

Saltlösning

  • 4.7 dl vatten
  • 1 tesked salt

Du kan använda varmt vatten eller koka lösningen. Låt lösningen sedan svalna till rumstemperatur innan du använder det. Du kan göra en större mängd och spara det i en flaska för slippa göra en ny saltlösning varje gång du rengör såret.

Bilder

VARNING BILDERNA ÄR INTE CENSURERADE!

De följande bilder är av Amanda Lövfgrens råtta Skallepär som fick en abscess på ryggen, veterinärer opererade honom men glömde att dränera såret så att det ruttnade. Dom var tvugna att pilla bort den döda huden och öppna upp såret igen så att det skulle få läka från insidan ut.

Kommentarer

Lämna ett svar


Publicerat

i

Etiketter: