Tamråtta matas från hand

Tålamodsmetoden

Den här artikeln är översatt från Isamurats: Patience method

Vad det är: Den här strategin siktar på att långsamt skapa ett förtroende hos råttorna och låta dom göra första steget.

Varför: Denna metoden fungerar på principen att genom att låta råttan ta de första stegen så bygger du gradvis en relation som är mycket förtroendefull och ömsesidig.

Styrkor och svagheter: Styrkorna med denna metoden är att de fungerar särskilt bra med de råttor som är nervös eller blyga eller de som fryser regelbundet om du kör på förtroendemetoden. Svagheter med denna metoden är att det fungerar inte särskilt bra med råttor som inte är nyfiken på människor (som kanske aldrig göra första steget). Det kan också slå tillbaka i situationer där du har särskilt dominanta råttor som sedan kan se dig som ett hot mot hans rang och kan bli problematiska senare i livet.

Tips och tricks: En råttpåse eller luvtröja med stor ficka kan vara användbar för detta med. Sätt i råttorna och spendera tid med handen vilande hos dom. Att åka ut på resor till olika och skrämmande luktade platser kan användas för att uppmuntra rädda råttor att se dig som en säker plats och knyta sig an dig snabbare.

Hur du gör

Steg 1 – Introduktion

När råttorna väl har satt sig till reda i buren kan du sträcka fram din hand. Låt dom lukta på handen på deras egna villkor, vilket kan innebära att du behöver bli bekväm med att sitta med handen i buren under längre tid. Så småningom kommer råttan att närma sig, sniffa nervöst och sedan springa iväg.

Steg 2 – Upprepa

Att forsätta med steg 1 ett tag kommer ofta leda till att råttan ökar sitt förtroende till dig eftersom den inser att du inte kommer skada den.

Steg 3 – Erbjud mat

Du kan påskynda metoden genom att erbjuda mat/godis i din hand eller på en sked (beroende på hur angelägna råttorna är att använda sina tänder). Mjukmat såsom barnmat, yoghurt, keso eller liknande funkar bra eftersom de inte kan ta maten och springa iväg utan de måste slicka av det. I vissa mer extrema fall blir en råtta för nervös även för att detta ska fungera och då kan det vara nödvändigt att bara spendera tid med att prata mjukt med dom, men annars närma inte dig dom förens de verkar vara redo.

Steg 4 – Öka närheten

När råttan verkar reagera på denna strategi så kan du gå vidare till att uppmuntra dom att gå upp på din hand, för råttan närmre din kropp när dom väl har klättrat upp så de känner sig säkrare. Se dock till att lämna en flyktväg tillbaka till buren åt dom ifall de får panik. Detta brukar gå extra bra om du kan placera buren bredvid en råttsäker yta som en soffa och spendera tid med att försöka locka ut dom ur buren.

För vissa råttor kan detta ta dagar, med andra kan det ta minuter. Om du inte lyckas direkt, försök locka in råttan i ett rör, transportbur eller liknande och bär iväg dom till ett råttsäkrat område för att låta dom vandra runt på en kontrollerad plats, såsom en säng, bord eller soffa.


Publicerat

i